Saranan anda

Hi everyone, isteri saya sudah hamil anak ke-2 tetapi doctor kata isteri kena Kencing manis. Adakah ini memudaratkan isteri or kandugannya? Apa solution yg boleh anda kongsikankan.. Tq #jangandibully #Nanya

5 Balas

Isteri encik boleh cuba - minum susu yg low sugar -tidak minum air manis (jika mau, sy cadang buat air perahan lemon atau limau nipis tanpa gula) -tukar beras biasa kpd Basmathi - ambil oat, bijirin dan roti gandum utk mengenyangkan perut - teruskan pengambilan buah dan sayur spt biasa. Ini antara cadangan saya lah. Semoga berhasil 🤗

hati2 kencing manis. slh satu efek boleh buat baby besar, mksdnya lahir lebih 3.5kg ke ats.. biasa kena hadir utk ceramah dgn pakar pemakanan, nnti dia akan bg cadangan menu dan sebagainya. moga segalanya berlancar hendaknya.

kwl kencing manis.. jgn amik makanan yg manis.. kurangkan kuantiti nasi.. elakkan minum air manis.. dgr nasihat doc.. mkn ubat.. insha allah kandungan ok.. elakkan makanan yg boleh buat gula tinggi

Ya. Kencing manis menyebabkan ibu dan bayi berisiko sepanjang kehamilan dan selepas kelahiran. Kawal pemakanan manis sepanjang kehamilan

Memudaratkan jika tak jaga pemakanan. Kurangkan makanan dan minuman manis. Kerap exercise