FOLIC ACID BUAT BADAN CEPAT NAIK

Hi everyone. I'm new here. Nak tanya.. Saya ambil folic acid.. And notice badan cepat gila naik. Before married, I'm a person yang susah turun berat badan but cepat naik berat. Is it true its because of folic acid, or bout pemakanan, its all myths or its a fact? #ingintahu #pleasehelp

13 Balas

Saya pun mkn folic acid appeton dr sblm kawin sampai skrg ok je. Xde apa2 penambahan selera pun. Cuma masa prgnt total berat naik 9.5kg. 4 bulan lps bsalin dapat berat asal mcm sblm prgnt. Skrg anak 1st da nk 3 tahun saya tgh ttc anak kedua pun makan folic acid yg sama da habis pun sekotak. Masih xde selera naga ke naik berat ke..mgkin hormon & selera masing2 kot.

2y ago

Alhamdulillah. Mungkin hormon saya ni je agak active sampai mendadak naik berat 😅

Sblm pregnant pun sy mkn folic acid , naik berat bdn . Bila tanya Dr ehh kena marah pula sbb katanya dlm folic acid tak naikkan berat bdn . Kalau tgk dlm folic acid tu ada vitamin B , fungsi dia utk tambahkan selera makan . Dah kalau selera makan tambah , takkan berat tak bertambah . Ye tak 😅

2y ago

Rasa hormon tu asyik kena fitnah je , kesian dia 🤣 Sy stop mkn folic acid baru berat tak naik sgt . Bila tahu pregnant baru mkn balik tp ambil yg lain pulak .

sy pernah mkn asid folic appeton.. serius berat badan sy naik mendadak. lps tu saya start sakit dada.. ngadu dekat abg sy.. abg sy pun ckp bini dia xleh mkn jd sakit dada..

2y ago

Lahhh ada yang sama rupanya 😅

x jugak....berat badan bergantung pada pemakanan kita..sy dl anak first x mkn pun folic acid tp berat badan naik 20kilo....time tu selera makan,,xbenti2 siang malam..

Sy makan hovic folic acid mmg selera mcm naga. Sy stop tuka Appeton baru ok . Kena try n error . Sbb folic acid tu vitamin mmg boleh naikkan selera makan 🤭

2y ago

Entahlah sis. Tp mmg masa mkn hovic tu memanjang lapar lepas tukar appeton baru ok

Hi. Tak pasti folic acid penyebab nya. Yang pasti hormone dan selera makan menjadi penyebab naik berat badan

2y ago

Sama² ☺️

Mitos je tu.. hormon selepas berkahwin (active sex life) mmg buat berat badan naik. 😅 jgn risau k

2y ago

HA!? SERIOUSLAH? Active sex life...... Really? 😳

Pernah alami nurse ckp vitamin b yg buat berat nait so lpstu trus stop amik vit b tu

saya consume acid folic dri sebelum pregnant tp tak naikkan berat badan pon sis.

2y ago

Allah untungnya... 😅 Bukan apa, saya tak preggy pun orang tanya berapa bulan. Apa maknanya tu 🤣

sbb pemakanan & hormone kot. sbb Naik Berat bdn Lepas kawin Tu normal 😆

2y ago

Ohh yeke... Baik baik. Terima kasih awak