Pernah ke korang berpura-pura sebab orang lain?

'Eh nak balik rumah mak lah, kena bangun sebelum subuh masak breakfast. Kena sapu lantai, duduk je dekat dapur pffft~' Ada ke yang pernah berada dalam situasi macam ni? Berpura-pura baik depan mertua? 😕 Kadang bukan sebab apa pon, sebab malas nak dengar orang tua membebel je kot 😞 Ada tak macam ni eh? Cuba komen sikit 👇 #Tapafterhour #luahanhati

Pernah ke korang berpura-pura sebab orang lain?
40 Balas

Tak perlu pun nak berpura-pura. Dari awal saya kenal suami masa tu zaman sekolah, sy memang dah tunjukkan diri sebenar. Siapa diri saya, perwatakkan saya dan sifat serta sikap. Tapi saya tetap hormati & sayang mertua saya sprti ibu bapa saya. Alhamdulillah mertua terima dengan dengan seadanya & sayang saya sperti anak sendiri. Perhatian dan kasih sayang mereka amat saya hargai. Mungkin saya memang jenis suka tolong lagi2 bab masak sebab mertua & ipar duai memang suka masakan saya cuma bila anak dah dua ni mereka paham penat mcm mana sbb ibu mertua sendiri penah hadapi dengan 6 orang anak jadi dia lebih memahami. Jadi takde masalah pun kalau saya x turun ke dapur. Bab mengemas sy serahkan dkt suami sbb dia lebih teratur & rajin. Itu pun atas didikan ibu bapa mertua. Mak ayah saya pun kategori mertua yang tak banyak songeh. Tak kisah pun menantu nak tolong atau tak kalau datang rumah. Yg penting jaga anak2 masing2. Bab masuk dapur mmg serah dkt kami adik beradik. Bab mengemas walaupun mak ayah sy cakap takpe biar dorang kemas sblm kami balik, tapi suami & ipar2 sy mmg auto akan kemas segala mainan anak2 dah buat sepah tu. Masing2 paham peranan masing2. Sebab keluarga mertua & keluarga saya jenis tak boleh tengok rumah sepah😅 alhamdulillah saya sayang kedua2 keluarga saya.

3y ago

Sabar ye mommy. Takpe mommy terus usaha dan terus belajar untuk pikat selera mertua. Sy pun berbeza negeri tapi mujur sy suka mencuba..jd sy akan masak ikut selera keluarga mertua..mereka asal selatan jd pedas tu dah jadi darah daging mereka. Kalau tak pedas tak sah😅 atleast 2 menu..1 pedas 1 tak sebab ada anak2 kecik & ada ahli keluarga yg x makan pedas. Cuma kalau masak kari mmg x masak pedas2 tp sy akan buat sambal pedas asing mcm sambal belacan ke tempoyak ke..anak2 pulak mmg makan kari walaupun bru setahun & 3 tahun..sbb sy didik anak supaya makan je apa yg sy hidangkan. Keluarga sy pulak memang jenis makan ape saje jd suami sy selalu nye mengalah & cuba je janji sedap & kena tekak. Dari sorang yg cerewet bab makan, sekarang dia boleh makan apa saja😂

sy jenis d rumah sendiri,rumah mak n rumah mntua sama saja...memang dr kcik mak didik biasakan tolong d dapur dan buat keja rumah sebab arwah bapa sgt tegas dan disiplin...so,memang terbiasa dengan hal2 msk2 dan soal kbersihan serta kekemasan luar dan dlm rumah...bila ada masa sy mls sekalipun smada d rumah mak sndri dan rumah mentua sy buat benda lain cth kemas2 brg yg lama d biarkn x bkemas...mak dan mentua sgt memahami..xda la hari2 sy yg kena hadap msk...kmi gilir2..psl complain blkng tu biasala..kdg dorg x brni ckp dpn2 tkut kita kcik hati...jd xpyh ambik serius sgt...asalkn bukan fitnah kita hidup2 suda lah..😆 kuncinya...ikhlas...ikhlas dgn apa yg kita buat so xda la jdnya terpaksa bpura2..sygi kduanya baik mak sndri atau mntua sb kita xtau brp lma lg kita dpt bsama dorg...buat yg tbaik supaya xda pnyesalan d kmudian hari...baik buruknya mereka trima seadanya sprti mana mereka trima baik buruknya kita...no body perfect😉

korang yang cakap menantu kesayang , sayang mak mertua, mak mertua baik, menantu paling mertua suka, korang tahu tak mak mertua korang bercakap belakang tentang korang. hahahahaha mesti tak tahu kannnnn. its okay. cukuplah sekadar kita hormat dia. 🤭 cerita dia macam ni, banyak kawan yang saye jumpa, jenis menantu kesayangan mak mertua, alih2 mak mertua dia bukak aib kat diam2 belakang awak. dok canang2 aib menantu kat mak saya. padahal menantu dia(kawan saya) punyalah puji, sayang, kat mak mertuanya. acctually banyak lagi kisah2 menantu dan mertua ni tapi biarlah rahsia. cukuplah kita menghormati dua duanya

3y ago

Sebab tu seeloknya jangan duduk sebumbung dengan mentua. Saya yang duduk hampir 3 bulan pun banyak terasa hati. Suami takkan faham punya. Sebab itu mak dia.

bila dh pregnant ni biasa lh tk smua org sama ada yg malas ad yg rajin.. bila dh dduk sebumbung dngn mertua sejak kawen lg.. tngah hari kna msk utk 5 org trmsuk saya dn suami.. slalu lps kwen kn kita msk sikit ja sbb mkn utk 2 org kn.. kak ipaq dia tk kwen tpi dduk duk skali.. msk ntah lh 2 3 jenis lauk.. biras perempuan 2 duk sblah² rumah.. tk ad keja duk mngata saya lh.. canang abis.. yg mak nakan belah suami plak dduk dkt ja.. hat tu mulut lg mcm setan.. nmpk alim p surau hari² tpi yg knl dia tau.. dkt belakang kata org tk ingt dunia.. bila dpn² pijak semut tk mati

Mula2 mcm tu. Tapi bila dah lama2 tk mampu nak berpura2. Jadi diri sndri je. Nak2 tgh pregnant. Kdg mlm tk boleh tdur. Lps subuh baru mengantuk. Tdo la kejap. Pkl 9 bgun sarapan. Pastu basuh kain semua. Kang tlg mentua masak. Lps lunch tdo la balik smpai ptg. Tk lrt. Dah hujung2 ni nak bgun dari katil pun kdg tk mampu. Perasan je kdg tu mentua lain. Tp nak buat mcm mne. Kita dh cuba sehabis baik dah. Sbb tu sebaik2 mana pun mentua. Tetap mak ayah kita jugak yg terbaik dan memahami. Kt rmh family sndri bgun la pkl brpa pun. Bising2 tp buat nohen ja. 😂😂

Mestilah ada min kadang2 tu walaupun letih still bangun awai sebab malas la kan mak orang ni xsama mcm mak kita nanti memang bising plus crta dkt orng lak kan so nak jaga keharmonian tu kena jugak berlakon nak jaga hati tp if mertua ko jenis mat lampir mlut tak reti jaga hmm hadap jala 🤣 apapun satu ja nk cakap mertua xkan sama macam mak kita bebel2 pun mak kita tau kita mcm mana kan

3y ago

betul2 penah merasa duk dgn mertua mase tu pregnant dhla bekerja...so xde istilah rehat...kdg2 bwk keluar ank2 jalan2 pun mertua bising dkt org lain ade duit membazir...tp buat xtau jela...

Xpernah pulak nak jadi hipokrit, jadi diri sendiri je, sy jenis yg suka masak jd memang dh biase bagun awal buat tu semua, tapi kalau penat memang xmasak lah, mak mertua yg masak 🤣🤣 sbb sy kerja buat cod jadi ape yg kita masak itulah yg dimakn, kalau xade buat cod pun masak awal jugak tapi tuk mkn tghari, sbb pagi memang xmasak pun sellu beli luar atau terus mkn tuk tghari, kalau kita layan mertua mcm kita layan mak kita insyaallah semua jadi senang😍

Alhamdulillah dikurniakan mak mertua yg sgt baik. Takdelah perlu berpura2. Cuma ada lah jugak menolong. Mak mertua jenis tk suka org tlg dia dkat dapur sama mcm arwah mak, sbb dia tak suka masakan dia jadi lain 😂 so kita tolong apa yg patut jelah. Nak makan apa semua dia masak, dia layan sama mcm mak kandung beruntung sgt ya Allah. Panjangkan lah umur mertuaku, berilah ia kesejahteraan & kesihatan yg baik 🤲🏼

mil kami hampa nak mangkit pukui berapa lamtak p la..tapi kami dah ddidik lepas subuh xcleh tido..kadang mil smbung tido lepas subuh kita pon join jugak..anak2 dia 2tngahari baru mangkit..terus p dapur amik pinggan cedok nasi..laki ka pompuan ka,sama2 naik..mkan mulut dok ngomel macam2..kita masak sorang2 banyk bunyi lak..elok kenyang perut p smbung tido balik..kadang terpikir macam mana depa boleh tido lama mcm tu

Biasanya klu dgn mertua mesti mslh dgn kemas rmh, dapur or masakan. Alhamdulillah mak mertua ade pembantu semua yg buat. Dia orgnya sangat pembersih dan teliti. Tapi bila dgn sy dia x cerewet langsung dan sgt sporting. Skrg dah 7 tahun kwin mertua saya sama je sampai skrg. Tak ada berubah atau dlm diam pura2. Kami semua apa adanya. Mereka sgt protective , penyayang dan sgt menjaga adab.