Dilema nak lapor diri bekerja

Due sy 13/4 dan dijangka akan lapor diri pada 15/4. Result penempatan dijangka keluar pada 5/4. Ini anak pertama sy setelah 10 tahun berkahwin. Alhamdulillah, Allah nak bagi rezeki anak dan kerjaya serentak. Tapi itulah, yg buat sy dilema. Kalau boleh sy nak baby keluar awal sebelum raya. Tapi dalam masa yg sama sy berharap baby keluar lambat supaya sy dapat lapor diri dulu. Apa yg buat sy risau ialah jika sy bersalin sebelum lapor diri, sy akan ketinggalan dari segi penyerahan dokumen dan cuti berpantang tanpa gaji. Doktor sy dah pun sediakan surat memohon penangguhan dengan menyatakan sy akan bersalin pada 13/4. Sy ada terbaca kalau anak pertama biasanya akan lewat due. Agak², boleh tak sy pergi lapor diri dulu kalau sy belum keluar tanda? At least, sy dapatlah cuti berpantang dengan gaji. Siapa ada pengalaman tolong share boleh? #dilema #sybuntu

2 Balas

insyaallah rezeki tak salah alamat, kena jujur la. nanti kalau2 bersalin sebelum lapor diri, terus contact dorang maklum.. pastu kita kena lapang dada lah terima apa2 keputusan.

4w ago

alhamdulillah, rezeki dapat lapor diri sebelum bersalin. .baby dengar kata tp selesa sgt dlm perut sampai 8 hari. .haha

Harap2 overdue lah kalau begitu. Jgn banyak bergerak & bermalas-malasan. saya anak first keluar awal. Ikut org juga kot 😅

4w ago

memang baby overdue. .sempat bekerja seminggu settlekan urusan dokumentasi. . sabtu pagi serah diri di hosp ketika kandungan dah 41w. .ahad pkul 2.05 pagi baby lahir 😁