Saya baru bbrp hari jaga makan tk makan pedas, goreng2, asam2 tp knp angin dlm badan saya masih ada

Dr kata saya ada gastrik dan perut sensitif sbb tu sy tak boleh mkn semua tu utk pulihkan balik perut dan penghadaman saya …sy dah stop juga minum yogurt hanya makan probiotik serbuk…kalau ada sesiapa ada tips lain mohon share ya🥺sy punya selera makan pun hilang ..saya penat jugak asal berak je cirit dan kerap sendawa..kesian jugak kat bby dlm perut…#firstmom #ingintahu #bantusharing

6 Balas

sya 26w pun jd gastrik reflux naik smpai muntah² ngilu gg sya kena dr awal pregnant lg..klau mkn lmbat skit je trus jd kena sentiasa spare biskut dgn air klau pegi mana²..sya pregnant precious baby ivf doc mmg x bg ubat lgsung..jd sya try minum susu kurma blend sendiri tiap ptg sbb sya sllu jd reflux time mlm hampir setiap hari kdg smpai nk telan makanan sakit jd sya spare aiskrim vanila kat umah tiap kali jd sya akan mkn aiskrim tu slow2 bg kena kat tekak yg luka tu

saya masa awl hamil hari tu kne jgk angin kat ulu hati ..gi klinik ckp gastrik..saya cri punca apa yg x boleh mkn...sayur² jnis sejuk tak boleh mkn..mcm kobis, timun..klau mkn mmg angin trus naik kat pinggang trus ke ulu hati..skrg da ok da..

sama la awk..tp awal 4w-6w jadi gitu kerap angin,mcm nak pitam sakit perut gastrik.klau tak muntah mesti cirit2,xde slera mkan. skrg da berkurang ,boleh control.kena isi perut cpat2,mnum susu sy ok.mgkin pembawakan baby awk

saya pregnant ank no 2 pun kna gastrik tp pergi klinik doktor terus bagi ubatt... first time kna gastrik sangat² sakit... kaki pucat sbb tak tahan sakit muntah nak makan pon tak ada selera 😌

Sy pun pregnant no 4 ni perut byk angin..asyik berangin je.. Tapi bukan faktor pemakanan tapi pembawakan baby sis.. Normal setengah org jd macam tu..nanti ada peringkat2 dia akan hilang sendiri

gaviscon dah try? pedih ulu hati tu sis .. beli yg botol pink tu, jenis liquid bukan serbuk ..