BABY MENINGGAL DALAM PERUT

Doktor sahkan bby saya dh tkda heartbeat kemarin kandungan 26 minggu . dan bg masa sminggu untuk dtg hospital semula utk induce dan bersalin normal , ada tak yg ada pengalaman induce bby dh meninggal. Sama ke rasa nk bersalin tu mcm beranak biasa? Ada risiko kena jahit atau ceaser tak sbb scan berat bby hartu tk smpai 400 gram.

3 Balas

saya share pengalaman saya dan isteri saya, kejadian yg sama, heart beat baby stop kt week 29. kejadian baru jadi minggu lepas. Masa scan kt private clinic, doctor dah sah baby tiada heart beat. Doctor bagi referral letter ke hospital, saya pilih hospital serdang sebab wife pernah follow up kt sana, sume record ada, so xyah retake all the tests. Doc kt hospital bagi tempoh masa seminggu untuk keluarkan baby, dengan cara yang paling minimal sakit terhadap ibu, iaitu bersalin normal dgn guna ubat induce. Doc bagi schedule 3 pill 1 cycle, rest day 1 hari, continue until rahim buka jari. Wife start buka jari pada cycle yg ke2. Masa itu sakit yang amat. Bagi suntikan pain killer pun xkurang kesan sakit. Sampai nurse check dah buka 4 jari, baru hantar wife kt labor room, masa tu la yg paling penting dan risau! Selama 12 jam lebih kt labor room teman wife, kesakitan yg amat smpi kita request epidural dari doctor. Baru la kurang kesakitan, dan wife boleh rehat dan tidur. Pada jam 13 kt labor room, wife dah on epidural dan ubat induce, tibe2 wife rasa ada benda keluar dari bawah, rupa2 baby dah start keluar. Everything is smooth, baby keluar pun smooth. Tapi seblm tuh, nurse akan scan kandungan pastikan posisi baby, dorang akan advise cara untuk deliver tuh. Baby saya week 29, dkt 1 kg. Your baby 400 gram akan rasa senang sikit nk keluar, rasa xyah tunggu smpi 10 jari. Takziah and be strong.

12mo ago

Belum tahu lagi, masa tuh doc ada tnye nk post mortem baby dgn placenta, tapi saya bagi izin untuk post mortem placenta je. Result hanya tau bila follow up nanti. Doctor so far bagi tau kemungkinan high BP, relate jgk dgn placenta. Doc jgk arrange scan untuk ALPS test lepas 6 minggu nanti.

saya share pengalaman saya 2x baby iud dlm kandungan 37weeks sakit dia sama je mcm bersalin normal , induce ubat bby mati dlm perut dia xkan ceaser kecuali tue pilihan terakhir xdapat keluar baby atau komplikasi lain..insyaallah mudah je sis sebap bby 26week kecik lagi doa banyak2..pengalaman saya masa sakit contraction tue saya mandi .. saya mandi mudah bukaan jalan allhamdullillah cukup2 mudah .. sabar&kuat sis doa banyak2 semoga allah permudahkan segalanya..

12mo ago

iud maksud intrauterine death, baby mati dlm kandungan.

inna lillahi wainna ilaihi rojiun.semga Allah gantikan dgn lebih baik ...kenalan sy ada yg stillbirth baby 5bln...beranak normal sahaja..mudah beranak sbb anak kcik..kena induce jg