Produk Sesuai utk Baby Eczema

Doktor baru sahkan baby sy ada eczema, dia bagi ubat sapu jer utk baby. Ibu2 berpengalaman, boleh share tak produk2 mandian, bedak & detergent yg sesuai utk baby eczema? Kalau ada tips utk kurangkan eczema, sy juga sgt hargai.

1 Balas

Mandikan baby dgn air suam. Elak pakai sebarang sabun mandi xkisah la ianya khas untuk ekzema atau tidak. Elak dr tmpt yg berhabuk. Kawasan sekitar kne bersih. Pakaikan baby baju yg nipis supaya elak dia dr panas. Kalau bf mummy pn kne pantang makan. Tiap kali menyusu kne lap mlut baby dan sekitar nya. Kawasan yg kne ekzema tu kne selalu lap bersihkan dgn air masak. Dap2 je tau jgn gosok. Pakai krim yg doktor bg tu. Anak sy pn ekzema. Sampai tahap berair dan gatal. Sapu krim pelembap dan hydrocortisone(1% steroid). Hydrocort ni sy sapu kt baby pas dpt nasihat dr doktor. Alhamdulillah. Baby skrg nk msuk 9bulan dh clear ekzema dia. Start kne ekzema sy mmg xpakaikan baby pape sabun mandi pun.

4y ago

Xnaik dh ekzema dia. Tp mkn pn kne jaga. Dia xleh mkn telur. Dekat 2bulan juga pki hydrocort tu. Tp xabis pn 1 tube. Sy sapu light2 je.