Czer kali ke 2

Doc suruh czer yg nombor 2 ni , anak first saya bersalin 28/3/23 yg no 2 ni due saya 10/8/2024 , doc bising tak bagi normal sebab banyak komplikasi , 1 sebab baby gap jarak dekat , doctor ckp highrisk and boleh rahim pecah , second doctor kata jalan yg baby pertama dulu pun tak bukak if no 2 ni normal , jalan tak bukak jugak kena induce , at last mesti jumpa dekat bilik czer, 3 baby kecik , kena buat pembedahan sebelum due , minggu depan doc dah bagu tarikh czer , ada ke mummies yg macam saya tapi bersalin normal untuk yg second ?, semoga urusan saya dipermudah ,Aamiin.#SeriusTanya #ingintahu #secondbaby

8 Balas

better cari 2nd atau 3rd opinion dari doktor yg gentle birth-friendly. 1. betul, bila gap dekat risiko untuk rahim pecah lebih tinggi, tapi cuba tanya doktor tu, berapa percent risiko tu? 2. baby 1st haritu jalan tak buka sebab apa? bersalin berapa minggu? contraction datang sendiri secara normal ke sebab induce? kena csec sebab jalan tak buka ke sebab doktor yg tak boleh tunggu? 3.kecil tu kecil mana? kecil mcm mana? kecil sebab apa? memang genetically kecil ke pathologically kecil? semua soalan tu kena ada jawapan jelas, baru kita boleh nak decide nak repeat csec atau cuba VBAC. moga Allah mudahkan urusan sis & baby

Ikut cakap doktor. Doktor mesti dah tengok catatan masa czer pertama. Jika nak cuba bersalin normal juga, pergi hospital lain, tanya doktor sana, apa pandang an mereka, jika OK untuk normal, teruskan di Hospital lain tu. Dan bersedia juga dgn emergency czer. Apapun, set in mind, kita nak kelahiran selamat baik normal atau czer sbb kita tak tau apa yg akan berlaku akan datang

2mo ago

Kan.. Saya dulu pun nak sangat normal. Masa nurse cek CTG masa IOL, saya dengar nurse bisik2 tengok Carta kandungan macam tak OK. Saya set in mind reda jika czer. Fikir selamat sihat wal afiyah dan dipermudahkan semuanya. Betul, 7 jam di LR, kena emergency czer juga, bukaan 4cm

Saya anak kedua ni plan vbac.. Anak 1st 7 tahun.. Tapi saya dah redha dah kalau x berjaya vbac.. czer pun okey.. Haa 2 2 saya dh redha mana Yg Allah pilih yg terbaik.. Itulah yg saya terima asalkan baby dan saya selamat semuanya..

Hm klu dkt sgt better ikutla saranan doctor spatutnya doctor mmg tau dh history sis & blh nilai berdasarkn tu.. sy pn rsau utk sis klu jarak dkt czer ni lpas tu nk bersalin normal..tkut rahim pecah

nak tanya awak ni, doct yang suruh awak czer kali ke 2 ni mesti hospital kerajaan kan??

Klu sye, sye ikut je ape plan Dr.. dia lg tw.. lgpun gap stahun je tu..

sya cm sis gap jrak dkt dkter xbg dia sruh cezer jgk...

hosp kerajaan ke swasta ni? pergi cari doktor lain

2mo ago

X smua krajaan mcm tu depends dgn doctor juga..kwn sy frst czer bila pergi swasta smua ckp kna czer juga utk second tp bila g krajaan doctor tu ckp blh & dia usahakn normal..last2 mmg normal..tu penting always try to get second opinion