Hai semua. Kandungan saya bru masuk 20 week. Saya sakit tekak selesema batuk.

Doc bg antibiotic amoxicap. Kalau ada pengalaman mcm saya boleh share tak. Risau nak telan banyak ubat time pregnant

5 Balas

Active ingredient dalam amoxicap is amoxicillin. Amoxicillin ni dah banyak study Yang ibu hamil boleh ambil. Kalau doctor bagi, memang ambil je :)

Kalau utk batuk bole amalkan honey lemon suam.. Sy pn amalkan tu masa +ve covid br² Ni dgn prgnt sblm ni.. alhamdulillah serasi.. try la..

klu dktr yg bg boleh je mkn sbb dia tahu condition pesakit, xde masalah pun. yg jd masalah bila pergi farmasi beli ubt tak rujuk dktr.

9mo ago

Yaa betul. Saya jumpa doc. X berani nak g farmasi

doktor bagi ubat, boleh je telan. sy pregnant haritu pun doktor bagi ubat batuk. okay je sy minum sampai habis, batuk pun hilang.

9mo ago

Kalau lepas makan ubat badan tiber panas adakah ubat tu tak sesuai?

Saya pun selalu rasa risau nak telan ubat banyak2. Tapi Dr lebih tahu dari kita sebab dia belajar.