Jaga bayi sorang2

Dh nk habis pantang, risau pikir macam mana nk urus ank sorang2 masa suami kerja.. 😢 Takut.. Saya senang hilang sabar n stress bila baby nangis tak benti... Saya tak reti pujuk, biasa keluarga yang tolong.. Macam mana nak urus waktu makan dan sebagainya.. Hmmm suami kena transfer tempat kerja.. Jauh dari family.. Takut sangat2 😭 anak jenis meragam bila panas sangat, lepas tu siang tidur lama pon nanti meragam lagi ... skrg dah start meragam malam.. Tpi pukul 12 dh tido cuma sementara nak tunggu dia tido tu ya Allah seksa nya.. Emosi 😭😭hmmm.. Minta sangat anak lepas abis pantang mudah jaga.. ☹️ Btw anak direct bf... Ni pon macam makin drop je susu tapi saya keep bagi sebab baby taknak botol.. Saya cuba ajar hari2 pump susu saya bgi botol kt dia... Tpi kalau boleh tkmo bgi formula sebab kos tinggi ☹️ selagi ada susu ni saya cuba jaga.. Cuma jaga baby ni saya risau sangat.. Tmbh saya czer baby kdg2 tendang perut. Sakit sangat ☹️☹️ semoga urusan akan dtg dipermudahkan 😢

13 Balas

Sy pun hbis pantang jaga baby sorang2..Jauh dari family..Masa dlm pantang sy fikir boleh ke sy jaga baby sorang2 masa suami tak ada kat rumah..suami sy 2 hari kerja 2 hari kat rumah..2 hari tu juga sy sorg2 handle baby siang mlm kt rumah..dengan baby sy yg pantang letak bawah mesti nangis..Lepas tu tdo mesti ada sy kt tepi kalau tak dia terjaga😅mula2 sy macam sis, sy seorg yg baran ye..bila baby nangis wlaupun kita dh pujuk,sy rasa nk pukul..tapi sy ingat balik betapa susah sy jaga dia masa masih dlm perut dulu..Betapa susah sy nak dapatkan dia lepas 2 kali keguguran..Saya biar baby nangis kejap pastu tarik nafas dalam2..lepastu br sy start pujuk baby balik..Skrg baby dh senang sikit jaga sbb dh masuk 4 bulan..sy slow2 belajar memahami baby sy..kenapa dia nangis..nak susu ke nak tdo atau nak berak ke..smua tu sy dah faham satu2 peel dia..jd sy dh senang handle..sis kena take time menyesuaikan diri menjadi ibu..lama2 terbiasa la tu😊nanti dah 2 bulan ke atas okay la baby sis tu..kena banyak gali ilmu mengenai newborn percaya la itu akn menyenangkan kerja sis handle baby😉sy masak,makan mandi, kemas rumah semua sy buat masa baby tdo😅nak tak nak semua kena express🤣kalau dia terbangun sy ajak sembang kejap pastu dia leka sy sambung buat kerja lagi..yg penting sis jgn rasa bersendirian sbb banyak ibu2 yg sekasut dgn sis..percaya la kita ibu2 ada superpower💪tapi bila suami cuti, jangan lupa libatkan suami dalam hal anak so tak la kita burn out dan tak bergantung dgn kita semata2..

Paham.. sye pun mula2 mcm tu jgak.. tp sebenarnye ape yg awak listkn tu normal ye utk baby bwh 3 bln.. kerap menangis/merengek,susah nk tdo, klu nk tdo pun kdg tdo skejap.. my advise: 1) smentara duduk ngn fmily, try handle anak 100% sendri, dr mndikn smpi la msk utk diri sendri.. 2) baby memg akn mnangis, awak kne blajar tenangkn diri dlu, bru baby.. 3) nie semua proses pembelajaran, once awak kt rumah, bru awak dpt rentak sendri mcm mne nk handle baby.. mula2 agak kelam kabut tp lme2 ok.. 4) fokus on baby & rehat ble baby tdo.. buat tyme table utk kemas rumah/bsuh bju etc.. msk skali 1x (lunch+dinner skali).. klu x sempat, grab je.. 5) bahagi tugas ngn suami.. suami blek keje, suami plak handle baby.. supaya awak dpt rehat.. Awal2 nk uruskn newborn memg susah sikit utk dptkn rentak & biasakn diri.. tp lme2 nant senang.. yg pentg jge waktu tdo baby, wake window baby kne follow & jge waktu mnyusu & oz baby mnum..

1) klu sis stress mmg susu akan drop. 2) nanti sis bila dh biasa jaga ank, sis dptla rentak cara tenangkn baby sis. Kena cuba dlu. As a mother sy mmg yakin kita dpt jga ank sendiri sbb tu ank kita. Apa2 pn anak kita mmg perlukn kita. 3) klu baby ngs kepanasan, kta cuba letak diri kita d tmpt baby.. apa yg kita nk? Cuba mandikn dia bgi selesa, pkaikn baju lngan seluar pendek, bgi kipas spya x peluh, cuba dodoikn baby.. baby ni bila dodoikn mmg akan brubah2 keselesaan dia, kdg nk kna ayun kiri knan, knan atas bwah tu, kdg kna pkul manja dkt bontot, kna nyanyila.. sis kena try smua tu cari mna yg dia sesuai 4) stiap kali baby meragam pertma check dlu diapers even kencing sikit pn kdg dia x selesa dh, check klu ada luka atau sakit mna2, check perut kembung x, klu kembung letak la minyak bgi pns2, klu smua tu mmg ok.. & baby pn x lapar.. slalunya sbb dia ngantuk ja, kta kna bantu dia utk tdur

Kes kita sama, anak lahir zaman pkp suami front liner. mmg takut tak yakin sorang2 jaga anak.. tapi rasa bersyukur sebab kak ipar kite walaupon duduk jauh die selalu call motivate diri ni..kalau tak tau ape mesti cari die dulu.. 1st jangan stress2 awak kene pikir hari2 mendatang awak kene hadap bende yang sama.. mental kene kuat.. 2nd baby tidur awak pun kene rehatkan badan. kalau tak boleh join anak tido boleh buat keje rumah sikit2 ringan2 awak czer kan..slow2 je. 3rd banyak kan air masak atau air holick sekali sekala InsyaAllah susu sentiasa ada. akhir skali masa anak tido pandang muka anak cakap...budak bijak kita atasi sama2 ok sayang...ibu kuat 💪

macam saya pantang seminggu je husband jaga lepastu start jaga sendiri , apa saya buat tgk timing baby menyusu , cara nak tidur dia lepastu set time mandi baby , white noise dan bedung pun membantu sgt , bila dia tdo sis pun rehat sama jgn dok stress2 sgt lama2 nnti ok sbb semua benda still rasa baru dan janggal normal kalau rasa mcm nak naik angin , part stress pula kalau mkin stress susu pun drop , mcm husband saya dia sediakan air soya dan horlick setiap pagi dia bancuh sbb klau minum ni susu saya mkin byk , handle sendiri ni lama2 u faham kerenah anak semua okay jgn risau 😁

saya suami ade. byk juga tlg. tapi mmg la. masa kite tgh kotor. mmg rasa stress sgt. mmg stres. lg kalau anak nagis. mmg rasa nak marah je. hati ni mmg mcm rasa sempittt sgt.. tapi inshaa Allah sis. lps je habis pantang. emosi kite tibe² pulih. mcm rasa tenang je uruskan anak. bykkan istigfar ye sis. sis kalau bole jgn dduk sorang². cube berteman. adik ke.. mak ke. saya kena mcm tu. kalau saya sorang mmg sesak dada masa tgh pantang tu.

saya pun berpantang sorang sis jauh dgn family suami pulak kje mlm urus anak urus rumah lgi dh tk mcm berpantang semua kena buat ank saya skrang 1 bulan lbih susah nk tidur siang tidur pun kjp2 je nk buat kje rmh kna cpt2 kadang2 anak meragam susah juga mental dgn tk cukup tidur rest lgi 😭

4w ago

part anak kena marah tu jgn cakap la sis mmg serba x kena melalak je marah sbb emosi x stabil , skrng dh 1 tahun gitu juga last2 anak gelak je bila mak dia naik angin 😌

Takpe.. ambil masa.. lama2 pandai handle.. lepastu perbanyak2kan sngt zikir2..bacaan quran.. biasakan bukak ayat2 suci..pakai youtube ke.. inShaaAllah lancar.. kalau stress baca lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin berkali2..berulang2...mmg bole tenang..

sya pun lebih kurang mcm tu jgk...tlebih emosi...sy rasa..mcm tak adil kne urusan kn baby sorang2...tp sy pnh terbaca satu komen...ni....enjoy jaga anak newborn...nanti kita akan rindu sgt msa tu...bila ank meningkat besar.start pd situ...sy kentalkn ati..ye xmudah.

Anggap je nie journey indah jadi ibu, keep positif n in Shaa Allah dipermudahkan..bukan semua orang mampu jadi ibu mcm awk sis, sy pun urus sorg2..nie anak dh setahun rindu waktu 2-4 bulan tu. ♥️♥️