ade tk spe² nk cdgkn mcm mne nk atasi mslh..hamil luar nikah😌

dh msuk 5 month parents tk thu lg💔kluarga lelaki mcm tknk tlg 😌buku pink pon tk buat lg 😌💔 seriously tkde idea..dh penat hdap sorg² #commentpositive

24 Balas

Adik.. klo akk ditmpt awk... akk tpksa berterus terang gn fmly.. sjht n sburuk kita, fmly yg bsama kita.. mmg pedih n rasa tkot utk berterus terang.. mcm2 kemungkinan berlaku.. skurgnya adik ada fmly akn bntu adik nti... Kmdian, soal boyfriend awl2 lg dh nmpk dia enjoy lg gn life dia n xready nk btgjwp.. skurgnya adik nmpk dh belang dia sblm khwin.. adik nk ke lps khwin pon... dia lepas tgjwp rumtgga, kmdian slhkn adik sbb dia tpksa bkhwin gn adik.. dripda adik terikat hidup gn dia... lbih baik adik pikir cra mcne nk continue life gn anak.. asalkn xsush kn org sekliling... keje atau berniaga kecil kecilan dulu pon xpe insyallah ada rezeki utk adik gn anak.. niat baik pasti Allah akan bantu.. semoga adik n baby dipermudhkn sgala urusan n ketemu kebhgiaan yg sebenar.. aaminnnnn jga diri jga kesihtn awk gn baby k.. Skrg ni 1)terus terang gn fmly 2)buka buku pink 3)try bincg gn boyfriend, but if still xnk btgjw.. biarkan dia.. focus msa depan awk gn anak... jgn putus asa.. anggp ini stu gnjrn besr utk awk pbaiki diri lebih baik n ank pbawa tuah n rezki utk masa awk bdua.. 4)belajr utk move on, n go straight n jgn tgguh n jgn byk pikir 5)kmbli ke pgkln jln.. bertaubat n tmbh lg ibadah.. ❤️🥰

3y ago

terima ksih akak🥰insyaAllah sy trus kuat utk bby🤲🏻☺️

lbh baik adik brterus terang dgn family..lgpon dh msok 5bulan..dan suruh llki tu brtanggungjwb.klau tk boleh buat report polis...jgn dsb kan dosa lalu ank yg jd mngsa...sy niee dh bkawen 3 tahun lbh dn msih mnunggu rzeki zuriat dri Allah..Kdg2 sy jeles tgk org lain dh ade ank wlau bru kawen..dan rse sedih bile org ade ank tp dera ank,ade ank tp dbuang,ade yg dibuang smpai bby tu mninggal..knp snggup org buat mcmtu kt baby yg tdosa..rmai lg yg msih mnggu ank tp blom ade rzeki utk dpt ank..jd sy hrap bile awk dh ade rzeki yg Allah bg tu jgn laa sia2 kn..suruh lahh llki tu btanggungjwb..jgn la time bsame jee nk sronok,bile dh jd mcmniee awk tnggung sorang2..dan kluarga kne tahu krana dorang tu kluarga awak sndri..mngkin mereka ade jln pnyelesaian antra dua blah kluarga..baby tu tk bslah,diee pon berhak hdup bhagia ade ibu n ayah..maafkan sy klau tkasar ye,cume emosi bile bkaitan dgn ank nie😞😞

3y ago

terima kasih akak❤️😌

klau Pn perlukan sokongan moral, boleh pergi fb syed azmi dan ws dia. ramai org yg ada isu mcm ni contact dia untuk cari jlan pnyelesaian. Syed azmi juga ad mklumat rumah prlindungan jika Pn prlukan. apa2 pun, buka buku pink dulu kt KK. xde msalah pun prgi seorang. nti dia akan mention as Ibu tunggal kt buku. xpyh dgr sgt ckp2 org atau pndgn org pda Pn. jga kndungan dlu ya. sya pun prnah checkup kt KK jumpa 1-2 org ibu hamil luar nikah. sya x pndg serong. sya doakan sja dlm hati smoga ibu2 ni kuat. alhamdulillah, ibu2 yg sya jumpa, ada ahli kluarga yg teman. jika Pn ada kberanian, cerita la pda family. klau marah pun, di awal nya. tetap darah daging tak boleh dibuang dn tali silaturrahim tak boleh diputuskan. suatu hari nanti diorg akan terima awak. saya pernah jumpa anak luar nikah dn anak itu la yg pling dsygi antra nnek atuk dn makcik pkciknya antra adik bradik nya yg lain yg lahir slepas nikah. take care ya Pn. 😊

3y ago

sama2, jga diri ya. 😊

hai adik...dh msuk 5bulan..jd ada 4 bulan lg...okay bgni... 1. mula2 yg pnting prgi buat buku pink...kt mna2 Klinik [email protected] sy lbih syorkn klinik krjaan...buka buku pink..wpun xda Surat nikah...xpa..msh bole buka..sbb adik klk akan d angp sbg ibu tunggal..utk ibu tunggal,pgurusan kmi akn bg lbih kaunseling... kaunseling akn bntu adik apa sy prlu buat slps ini... buka buku pink pnting sgt2 sbb spjg 5 bulan xbuat pmriksaan Kta xthu ank Dan ibu sht atau x ... 2. buat kptusan & tya dri sndri ..sy mampu atau x jg ank dri sndri...klo rs xmmpu...xpa,.ada tpt yg ssuai..mf ya klo btrus trg ayat 3. klo rs nk jg anak, buat lh psediaan..klo msh tgl dgn parents .kna bgtau parents...klo tgl sndri...urus btul2 .. 4. klo adik rs sy prlu bckp dgn seseornag.. please u can contact me 01125042181 Amira (nurse).tq

3y ago

terima kasih akk..nnti sy contact akk🥰

Hii dik , sama macam sy dulu . Bukan nak bukak aib. Tapi ni cerita sy. Mula mula nak rahsia pun tak boleh. Mak sy tau sendiri perubahan anak diaa. So sy jujur je dengan family sy . Keluarga lelaki tu kalau diaa taknak, biar je. Janji family kitaa tau, sy duluu bagitau mak sy. Lepas tu 6bulan baru pi klinik naik moto sesorg berani kan diri buat buku pink . Anak tu penting, checkup baby tu, memg akan kene bebel ngn misi. Tapi nnti gtaw je nak kawin . Hal ngn family lelaki tu slow slow bincang tanya nak kawin ke tak, atau macam mana. Nnti nak kene gi hosp jumpa kaunselor. Sebab diorang nak tengok mampu tak nak jaga baby tu nnti lepas bersalin. Selagi mak adik support adik untuk jaga bby tu. Diorang akan lepas kan. Jangan risau. Pikir kan bby tu dulu okeyyhh ? Alhamdulillah anak sy dah 2tahun dah sekarang..

3y ago

Sama samaa . Jaga diri Dan kandungan yaa 💞 jangan stress stress .

Benda pertama kene terus terang dgn family. Kedua nya, bukak buku pink cepat cepat sbb dah kira lewat nak bukak pink. Buku pink ni penting sbg rekod kehamilan awak nak cegah benda tak diingini masa mengandung and masa lahirkan baby awak. Ketiga nya, cuba pujuk partner awak utk bertanggungjawab. Tapi yang penting kene buat dua perkara tu dulu. Perkara ketiga tu kalau partner awak taknak bertanggungjawab awak sbg ibu kene bertanggungjawab sbb anak tu hasil dari awak dan partner awak bukan dari partner awak sahaja. Sblm nak buat semua benda yg saya cakap tu mental awal kene kuat semangat kene kuat awak dah nak jadi ibu kene ketepikan semua perasaan takut dgn tanggapan org sekeliling.

3y ago

Mmg perit tapi kene telan and hadap jugak. Kene pandang kedepan dan fikir panjang. Yang dah jadi dah pun jadi tak boleh nak ubah apa awak buat. Jaga kandungan awak elok elok tu amanah Allah buat awak. Banyakkan berdoa pada Allah. Saya doakan awak semoga dipermudah segala urusan awak.

jangan pernah mengalah dalam hidup, jadikan anak ni sebagai penguat untuk kita teruskan khidupan. jujur dgn parents. masih ada jalan penyelesaian. fikirkan pasal anak dlu k..lpastu urusan lain doalah serah pada Allah. lepasni nk buat ap2 ingat kesan akan dtg..sbb yg akan menanggung nya kita sndri..tak sokong apa awk buat tpi bnd da jadi kita tak bole nak putar masa. jadikan benda ni pengajaran dalam hidup, jaga anak bebaik tau. semoga jadi ibu yang terbaik untuk anak awk ya..

3y ago

terima kasih🥰

kawan saya dulu pun macamnie.Dia pergi buat bukupink dulu lepastuu baru dia bagitahu family dia.Tapi kawan saya bukan bawah umur.Kalau awak masih bawah Umur memang awak kena bagitahu family sebab nanti nak buat bukupink kena bawa penjaga.Saya doakan urusan awak dipermudahkan.Tentang lelaki tu awak xpayah emosi.Yang penting diri awak dan kandungan awak.Semoga segalany baek2 aje.Aamiin🤲

3y ago

terima kasih kak🥰

Apa2 pun awak kena berterus terang dgn family awk sendiri,,,psl pihak laki biarkan je dorg semua... awk jaga diri awk n baby,,, nnt da nmpk muka baby hilang semua masalah 😄😄kalau nk tnya pendapat semua post je kt sini.. In Sha Allah ramai membantu,,,rajin join grup2 psal baby kt fb.kt sana bnyak ilmu blh kita cari n baca... Semoga semua urusan awak dipermudahkan...🌻🌻

3y ago

insyaAllah terima kasih💕

letak tepi pasal keluarga lelaki, yg penting keluarga awak tahu yg awak mengandung.. and lagi penting, awak bukak buku pink, senang kalau da ada buku pink, kesihatan baby & awak pun terjamin if apa2 jadi, awak & baby ada record kesihatan... letak tepi, yg penting diri awak dan baby dalam perut tu... insyallah awak akan jadi ibu yg terbaik ❤

3y ago

terima kasih☺️