Emosi time pregnancy

Dear mommy, i just wanna ask a little question. Mula2 memang i x percaya sampailah sekarang kandungan dah nak masuk 34 weeks. Normal ke kalau first pregnancy kita akan rasa takut nak bersalin n somehow kita rasa macam suka tak suka dengan keadaan kita yg tengah pregnant, risau and overthinking pasal pasangan n baby yg bakal lahir , pluss dah dekat2 bersalin kita kerap dengar macam suara2 halus bisik2 about negative side of being pregnancy and anak yg bakal lahir? Saya keliru sama ada saya depress or overthinking sangat. Nak prepare barang baby pun saya rasa macam loss semangat. #firstmom #pleasehelp #firstbaby_ #bantusharing

8 Balas

hai sis ☺☺ 1st, istighfar banyak2... yes, saya juga pernah alami apa yg sis alami.. rasa mcm takut sngat dgn mcm2 kemungkinan.. kdg2 lintasan hati tu asyik negatif.. saya pun berbulan juga nak take time tu.. takpe, slow2 je.. contoh kan, masa saya nak doa.. mulut cakap nak anak sihat, tp ada lintasan jahat kata anak tak sihat lah, cacat lah apa smua.. apa yg saya buat, saya tak fkir langsung ttg baby, doa pun tak..saya mnta suami yg doakan..saya betul2 cuba jaga lintasam hati saya.. alhamdulillah, now getting better... gooodluck sis 😍😍😍😍 tgk gambar cantik2, sntiasa dgr ayat al-Quran ..baca kisah2 baby yg cantik dan sihat je 😍😍

Sis semua pergi mengadu padanurse atau doktor masa check. Supaya boleh dirujuk kw kaunselor dan cara kerjan. Supaya bole kurangkan rasa keresahan. Jgn diam. Takut tanda awal meroyan.janji tau beritahu doktor dan nurse. Sbb saya pun merrka pesan berjumpa kaunselor dan cara kerja. Alhamdulillah perasaan itu kurang sedikit sebanyak. Cuba ye sis. Kmi tak mahu kehilangan sis dan sahabat lain. Masa megandung ini hormon tak stabil. Jadi kadang nak jadi burnout tu senang. Dan sgt2 sensitif pun senang. Janji tau pergi beritahu nurse dan doktor untuk bantu. Kesian diri dan baby

Sy pun tengah facing benda yg sama, first baby juga insyallah akan beranak bulan depan. Sy bukan takat overthinking, malam tk boleh tidur. Asyik mimpi buruk, mimpi hantu. lately mimpi dh beranak, dh ada baby.. best mmg best tp risau sbb mimpi baby tk elok sbnya since sy pun ad sejarah hitam kerap kena rasuk sblm ni. Skrg paling takut nk melahirkan sbb sy ni takut sakit. Semoga urusan kita semua dipermudahkan. Doakan sy senang & selamat bersalin sis ♥️

Saya pun sama. First mom. Dah 35w mmg asyik fikir negatif je. Lagi2 sekarang tgh pjj dgn suami. Rasa mcm takde support sorang2 mmg fikir yg bukan2 lah. Asyik menangis je hari2. Saya tak ready jugak nak jadi ibu ni. Dari awal preggy sampai sekarang mmg tak jaga kandungan langsung and I’m not happy at all. Saya selalu terfikir baby ni akan meninggal dalam perut atau tak mampu hidup lama. Tah lah tu much thinking

2y ago

Allahuakbar istighfar mommy. Baby perlukan semangat dari si ibu. Jangan stress stress sebab baby rasa stress juge. Cari kawan utk meluahkan kalau suami busy

normal firstmom mmng kita mcm2 perasaan ada..kena sentiasa positive pikir yg baik2.jgn ckp firstmom je.sy nak masuk second baby pun ttap ada risau,takut,pkir bkn2,happy,nervous.tp cepat2 pkir yg baik2 emosi kena control.semoga dpemudahkan segala urusan bslin sis.sy pun mnghitung hari je ni😁due bulan 9.

sian nye sis😣😢...if muslim, jgn tinggal solat, amalkn zikir2 or dengar/bace surah2 ibu hamil.. inshaAllah jadi tenang... klo de ms, leh ngaji or dengar ceramah2 agame ke. dengar selawat2 kt youtube ke.. tu yg sy buat la..mcm skrg.. rs tenang je

Sama laa sis dengan saya. Saya ingt saya sorang jaa mcm ni. Saya ingtkan saya dah mental. Alhamdulillah saya tak kesorangan. Betul sis kadang saya pun dgr mcm syara halus bisik benda buruk2 hmm

Sis sy tgh alami nya, 35w first pregnancy. Perlukan positive vibe jugak😖