Minyak perut bayi

Dari lahir sehingga 3 bulan pakai minyak yuyi untuk perut n tapak kaki..start masuk 4 bulan perut naik ruam,gelupas n merah2…tp mmg serasi, perut kembung semua, minyak apa sesuai nak tukar ye? Telon bebiku atau tropica herbal cream okay x?? N cara untuk hilangkan ruam perut bayi ini..terima kasih

4 Balas

Sama situasi macam anak saya. Sebab minyak yuyi ni 'panas' untuk baby. Terus saya stop pakai minyak yuyi dan tak pakai apa2 minyak sampai sekarang (1y9m). Saya tak sapu apa2. Ruam tu hilang sendiri.

8mo ago

Alhamdulillah tak kembung. Tapi kena pastikan baby latching dengan betul pada payudara. Kalau bagi susu formula, kena pantau alahan baby. Jika kerap kembung, kemungkinan besar susu formula tak sesuai. Botol susu dan cara bancuhan susu formula pun main peranan juga. Amalkan urutan ILY dan cycling massage 😊

Utk ruam sis boleh guna lotion snowhite,,baby sy start lahir sampai skarang sy guna alhamdulillah ruam x naik dah,,utk perut kembung sis guna tyt je

Mak saya kata minyak yuyi panas, and nurse kt hospital pon suggest minyak telon je. Cuba try telon brand cap lang . Utk ruam better refer doktor

8mo ago

Okay terima kasih, nt try beli. Itulah panas yuyi nie

sy guna minyak telon my baby plus. part ruam, better refer dgn doktor.

8mo ago

Okay tq ya, try beli telon juga nie.