Mulut pahit.

Dari awal kehamilan saya rasa mulut pahit. Selalu terjadi lepas makan. Ada tips ke ibu ibu utk kurangkan rasa pahit dlm mulut?? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

15 Balas

saya pun sama mcm sis...skrng bru 12w...dari awal smpai skrng pahit mulut .masa 4w tk lalu mkn,nk baring ja rasa pahit mulut trlalu kuat. skrng lalu mkn tp pahit mulut stay ada. lps mkn ja mesti pahit mulut. tk tau la nk buat mcm mana ,mkn masam² pun tk hilang.

2y ago

sama lah kita. lepas makan je jadi. makan benda masam pun takleh jalan jgk. kadang nak nangis rasa sbb pahit mulut ni hmmm.

masa saya 6 weeks haritu alahan teruk, makan tak lalu, saya gigit asam tapi tak banyak, gigit sikit sikit sekadar buang rasa pahit mulut, rasa mual n nak naikkan selera. alhamdulillah 7 weeks tu saya dah lalu makan. alahan pun dah tak teruk.

saya pun mcm sis juga. sampai sekarang masih pahit mulut walaupun saya berselera makan dan banyak makan buah dengan sayur. tiap kali pahit mulut terasa nak makan atau minum benda2 yang manis tapi saya tak suka gula2.

say mula dulu kenapa mulut pait je mkn gula lepas lama jadi ok tapi tak selesa biasa ok seblm pregnant ok je mkn sejak pregnant ni Allah je tau sis pait mcm mana

2y ago

gula gula apa tu? boleh share? hehe.

saya pun sama now da 33week masih pahit mulot. sy mkn limau or bnde masam utk hilangkn pahit. tpi x bnyk just buat cuci mulot j kang bnyk pedih prot plk hehe

Saya makan buah masam manis ; epal hijau, oren, mangga masak. lauk masam; asam pedas dll, minum air suam perlahan-lahan dan banyakkan rehat

sy suka mkn buah2an atau kekacang masa mulut pahit2 tu.. biasanya sy beli buah potong kat kedai siap dlm plastik tu je.. skrg dh xde daa..

sy mkn asam atau gula2.klau gula2 tu sy suka perisa tamarind(asam jawa)lega la jugak sbb ada msam2 mnis skit.

kalau saya, saya rajin gosok gigi. gosok lidah tu sekali. baru ok

2y ago

means kalau rasa pahit je awk terus gosok gigi dgn lidah lah ye? hehe saya buat time mandi je. kurang sikit waktu tulah. lepas tu jadi balik 😞

gula biasa tu je yg budak mkn tu