Hari ke-6 kelahiran

Darah x banyak keluar dari hari ke-4 ..hari ke-6 x kena langsung kt pad...kena cuci guna kapas..atau guna cotton bud..sbb darah melekat..xkeluar..jd rasa x selesa sgt...banyak juga la tbuang tisu,kapas dan cotton bud...sbb darah melekat kt dalam..x keluar dgn lancar..darah masih bwarna merah cuma ada belendir. Jd xselesa nk dduk..Bekas jahit masih rsa pedih2...tmbh2 skrg..msh dlm pantang bbrapa hr pun,ulg alik ke klinik sbb cek kuning baby .. prnh alami x..apa ptt saya buat utk bg darah saya lancar je..kalau sejam dua asyik nk bcuci..penat juga la..sbb darah x bhenti keluar sbenar nya..cuma xlncar sgt... Dh byk mnum air masak yg suam2..jamu pun ada ..normal kh ni?#seriusnanya #pleasehelp #firstmom #firstbaby

9 Balas

Hai semua ..terima kasih dan nasihat..tips nya juga..saya ada btungku stiap malam..darah ada keluar tp sikit2...prnh juga rsa sakit ari2..dan ketulan darah kluar ..tp x byk la..sbb hr ptama lps bsalin dan sebelum bersalin. Darah saya mmg dh keluar byk ...td saya ada pg klinik..bgtau nurse..nurse xda ckp apa2...mgkn normal ..saya kerap mnum air suam yg panas2 skrg ...btungku dan sapu mnyak panas. Pd perut dan belakang..hrp mbantu ...Doa kedepannya smoga baik2 saja😇🙏🙏🙏

tungku dik.. kalau bersalin normal kene berurut..darah x kuar abis tu nanti akan rase ari² tu mencucuk²...anak kedua akk berurut 3 hari shj...lepas tu rase rase x selesa sgt².. then pergi toilet sbb rase nak terkencing....kencing pun berdiri sbb x berani nak duduk ..sekali jatuh sebesar penumbuk darah beku...baru laa lega...

Baby kuning ibu jangan makan jamu sis..selalu tukang urut akan bakar batu tungku & tungku kan kejap kat betis, lengan, perut dan kata ya tu untuk lancarkan darah nifas supaya kita cepat bersih. Xtaula betul ke tak. Tp anak kalau kuning ibu pls jgn makan jamu.

Bertungku sis. Memang baik sangat untuk lancarkan peredaran dan cairkan darah yang beku. Takut ada beku, ini yang kita panggil darah bayam dan itu yang boleh menyebabkan bentan. Dan jangan lupa berurut. Sebaiknya 3 hari atau 3x. Itu dah memadai.

Sy hari ke 3 pun dah start tak pakai pad. Time kencing baru keluar darah. Sbb nurse yg dtg melawat je rumah tu akan tanya bab ni, then dia ckp normal je.

2y ago

Time kencing..saya punya kdg2 xda kluar darah..cuma kalau biar xdcci...saya sndri yg xselesa..sbb rasa darah mlekat kt dlm..xselesa dduk dan baring..normal kh kalau jahitan masih ada rsa pedih..satu lg,nurse lngsung xdtg rumah..saya pg klinik pun,nurse xda cek..cuma tnya luka jahit ok x...kita mmg akn jwb ok slg msh dpt dduk,dan bdiri..slbh nya xthu

anak kuning ibu jgn mkn benda yg panas cth halia.. lada hitam.. rempah² / jamu.. awak kena rajin² bertungku.. baru darah lancar keluar..

Jgn mkn jamu tau masa anak kuning. Boleh bertungku. Nanti baki darah tu akan keluar lagi. Darah nifas kalau on off tu benda biasa.

Sis ada bertungku ka?? Bertangas semua??? Smua tu untuk melancar kan darah sis,,tkut darah beku dekat dalam

kene bertungku or berurut tu bg darah keluar