HB LOW ada yg ada pengalaman tak smpai bersalin hb xboleh buat apa dah😌

Dah pening nak naikkan mcm mana lagi, sblom ni hb 11 je, ni dh 37week4day masa checkup cucuk jari 10.4, amik kt lengan 10.8, nk buat apa lagi untuk naik hb, cara makan semua dh betul, jarak sblom dan selepas. sy consume zincofer, berak pun hitam elok je serap org kata kalau najis hitam, smpai sembelit. doc smpai ckp mgkin nnti nk beranak naik agaknya. tp memg since anak 1st darah problem. ni anak no 4 dh pun sama. haritu makan zincofer dgn jus pati delima mula2 ok, pastu dh hujung2 ni drop plak. mcm dh xsesuai nurse kata. pening sudah😅 #hblow

5 Balas

Tenang yer puan. Doktor cakap memang ada kes macam ni. Saya pun sedang melalui hal yang sama. HB 10.5 utk 36 minggu. Doktor tak cucuk cosmofer sebab bacaan kecairan darah saya masih lagi 20 keatas. Kes macam saya ni, doktor cakap.. HB rendah ketika mengandung & makan apa sekalipun penyerapan zink tak berapa ok. Just follow nasihat & plan doktor. Semoga dipermudahkan urusan kita untuk bersalin nanti hendakNya.

5mo ago

baik sis☺️ lega bila dgr sis ckp mcm ni, tulaa doc pun ckp memg awk ni darah ckup2 situ jeee agaknya, doc kata moga2 nnti nk beranak naik lah hb nya. nak kata sy ni tak makan sayur, syur mentah semua sy bedal, ulam2 semua. peria pun sy bedal jgk. buah pun mkn. moga dipermudahkn kn ya, xde apa2 masa bersalin nnti. risau jgk sy.

rasanya 10.8 blm btl2 low lagi awk...tp dah merah kan....mmg jnis hb low la tu...sy semua pregnancy sy semuanya hb low ..yg last tu siap kena enjet cosmofer xsilap nama dia kat punggung utk naikkan hb....sudahnya xnaik jugak hb tu...doa byk2 supaya masa bersalin nanti dipermudahkan

5mo ago

tu la...kita mmg dah usaha kan tp mmg jnis susah naik kan😅😅 insyaallah baik2 je nanti..sy xpernah lg kena masuk darah lps bersalin...tp mmg doc ckp risiko utk tumpah darah tu mmg tggi kalau hb low kan...

Saya pon hb low 10.2. Saya makan iberet. Tapi macam tak jalan je. So saya try minuk ningxia red by young living. Alhamdulillah 2 minggu konsisten minum, hb naik 11.2. So ni teruskan minum je.

try mkn zincofer dgn sunquick oren tanpa gula pulak sis..pastu minuman berkafein kena elakkan..semoga dipermudahkan urusan

Cuba try minum calla milk, nampak feedback org okay, x kacau gdm n hb pun naik