give up

Dah mcm cara sy buat untuk hamil..tp tetap xlekat, sy dah putus asa, 2 tahun gugur sampi skrg xda rezeki lg..ikut petua itu, ikut petua ini.. Mkn itu mkn ini tp negativ jgk.. Sedara, kwn2 tmpt kje asyik tanya x lekat lg ke, sampi yg bru kawen trus lekat lpas tu bndingkn dgn sy plak.. Ya Allah...😢

38 Balas

Awk 2 thun dh give up .. Sy hampir 6 thun tau.. Tunggu nk ada baby... Mcm 2 sy buat.. Mcm2 sy usaha... Gi sana g sini.. Tp sy xpernah giveup .. Sbb sy percaya rezeki sy cepat atau lambat...sy yakin... Ari2 sy berckp dengan nya .. Xpernah putus harapan... Sy bila org ckp sy dn suami mcm2 sy lebih pd ckp 'xpe belom age, ada esok nt' tp bl sy dpt tau sy hamil sy gembira dn bersyukur sbb apa yg sy nk sy bakal ada... Awk bl org ckp awk pekakkn telinga je.. Bl mereka ckp awak Sebut alhamdullah ya allah.. Dlm hati ckp aq yakin suatu hari nt aq akn ada zuriat..perkara ni awak xboleh giveup dn xboleh stres... Age satu awak xboleh banyak fikir kena bahgiakn diri awak.. Happy kn diri awak.. Banyak kn sedekah dlm hati niat aq nk zuriat.. Setiap kali solat berdoa sampai awak xrasa dn xsedar awak menaggis.. Banyak kn selawat zikir setiap masa... Banyak kn baca al-fatihah,dn surah2 dlm alquran.. Banyakkn baca yassin... Insyallah allah akn bantu... Klo awak mcm ni marah2 merugut percaya lh allah akn lambat kn age.. Sy dulu 5 thun sy mcm awak jg.. Tp lps 5 thun sy cuba fikir sedalam2 nya apa salah sy apa kurang sy nya.. Dlm hal ni.. Bl sy dpt tau.. Sy cuba berubah.. Sy pg berurut sy usaha sana sini.. Sy ganda kn amalan sy.. Dimulut xlekang dri zikir,selawat, alfatihah dimana sy berada.. Bl solat sy banyakkn baca ayat alquran, bc yassin... Sy doa sungguh2 sampai menaggis pon sy xsedar.. Lpastu sy happy kn diri, xgaduh xmerugut, xbersangka buruk gan sapa2... Hidup lebih tenang...sy banyakkn bersabar.. Senyum je apa org ckp.. Alhamdullah akhir nya saya hamil jg .... Sy sujud syukur... Awak xboleh stres... Cuba awak buat apa yg sy buat.. Nk hamil xboleh stres kena tenangkn diri happy dn diri... Klo ada ms dn kewagan lebih ajak suami kuar berholiday... Age satu awak sebagai isteri jgn syak wasangka bergaduh ke bertekar gan suami... Klo dya buat hal ke apa ke senyum je ckp dlm hati alhamdullah... Dn ckp ini dugaan buat aq dn suami itu je.. Awak nk happy age awak menyanyi2 sambil2 buat2 kerja... Insyaallah ada nt... Pesan sy jgn stres jgn marah2... Ni yg dokter, bidan dn ustart bg sy dulu..

Sabar n yakin dgn allah.. bila tiba waktu nye.. allah akan izinkan.. sy masa 3 thn lebih kahwin.. xmengandung.. kalau jumpe org.. semua tanye bila nak pregnant.. . sampai ada makcik tu ckp kalau 3 thn kawin tapi x mengandung.. mmg susah nak lekat.. masa tu sy sedih sgt.. sy doa sungguh2. Alhamdullilah sy pregnant.. walaupun x lama 3 bln je.. bila dh abis pantang.. makcik yg sama jgk ckp kalau xcpt lekat balik.. mmg susah nak mengandung dah.. padahal doc yg xkasi sy pregnant lg sbb nak monitor penyakit sy.. xnk benda sama jadi lagi.. sy yakin dgn aturan allah.. bila Dia yakin dgn kita.. insha allah Dia akan izinkan.. percaya dgn percaturan Dia.. jgn berhenti berdoa.. jgn pernah putus asa... insha allah semua nye ok..

Selain brdoa memohon sesuatu dlm solat dan lain2 cara yg dilakukan jgn lupa Perbanyakkn sedekah..apa yg kita hajati kita minta sesama brsedekah..Hari2 brsedekah ..biar skit tp brterusan..wktu paling baik sedekah ms wktu subuh..sbb ms tu ALLAH hntr khas malaikat mengaminkn doa kita..mst fkir kn cm mna nk sedekah time2 cm tu..sis sediakan 1tabung amal dekat rumah..time subuh tu sis masukkn duit xkesah brapa2..smbil sis msukkn duit sis doa ap yg dihajati..in shaa allah..nnt dh sbulan atau bila2 yg sis suka,amek duit tu semua msuk tabung msjid ke atau kemana sja yg sis nk agihkan..cuba iktihar dgn cara cm ni pula..IN SHAA ALLAH..smoga ALLAH prkenankn hajat sis..AAMIIN ALLAHHUMMA AAMIIN

Sy dlu pon mcm sis jgk.. mmg pahit.. mcm2 usha n ikhitiar kami buat.. bnyk abis duit g pkar n berubat islam.. smpai sy da give up sbb kami husband n wife xde pape mslh pon.. last2 genap 5thn Allah s.w.t bg rezeki yg xterduga.. sy hamil.. genap 2thn ank pertama Allah s.w.t bg rezeki ank ke 2 lg.. Alhamdulillah sis.. Rezeki Allah s.w.t itu luas n ade.. sama ade cepat atau lmbat jer.. Allah s.w.t nk uji setiap hambanya..cuma bnykkn usha jgn putus utk berdoa n mohon pd Allah s.w.t.. Sekarang nie tgh tggu due utk bersalin.. doakn sy smoga dipermudahkan utusan bersalin nnti yer.. tq

Sabar ya sis.. InsyaAllah ada tu.. Mcm sy la jg thunlps bulan 9 gugur, then start merncg nak hamil blan 1.. Tp still x lekat.. Then sy ada usahakan beli opk untk tgok ksburn, sblm puasa hari tu.. Tp smnggu raya period pulak... Tp sy x putus asa, sy bli lg opk ... Lps tu sy ada trbc dlm apps ni jg, psl khasiat mkn habbatus sauda.. Jd sy ada blikan, suh suami mkn... Alhamdulillah.. Sy hamil skrg... Just usaha, doa n tawakal...

rezeki awak belum sampai, Allah tak buka masa yg sesuai untuk awak lagi. teruskan bersabar , Allah suka orang yg teruskan usaha dan banyakkan sabar and keep +ve okay, bila ada yg perli or mengumpat senyum je sebab rezeki masing2 lain ,ada yg dpt anak awal tp ekonomi sesak,ada yg dpt anak lambat tp ada masalah lain pula. keep strong okay sbb dalam ramai2 ada juga pasangan yg 4 5 tahun belum ada zuriat.

Selalu berdoa jangan putus asa. Kakak ipar saya 11 tahun kahwin, 5 kali gugur, tahun ni alhamdulillah melekat kandungannya sekarang dah 20 minggu. Sis cuma perlu sabar doa dan jangan putus asa ya. Kakak ipar saya 2tahun ni dia kerap berurut sebab tukang urut tu kata peranakan selalu jatuh dan xkuat. Maybe sis boleh berurut sekadar alternatif lain. Goodluck sis. Moga ada rezeki 1 hari nanti

kena faham knp rezeki blm smpai. semua apa yg terjadi ada hikmahnya. kalau baru 2 thn kawen blm ada anak, dh mengeluh, mcm mn pula rezeki nk masuk. blm lg jaga anak, susah payah bersama. sabar lah.. sy dh 4thn lebih kawen, bru ada rezeki. sbb tahun2 lalu, sy dn suami hadapi kesusahan. jd tahun ini, ada rezeki dn semuanya berjalan dgn lancar. kena fikir positive ya 😊

Sis....cuba dapatkan capsule ROYAL JELLY dari farmasi terdekat. ..sebotol harganya rm 1×× saje. 1 botol tu Ada 90 capsules. Jadikannya utk 3 bulan. Sila ambil air masak secukupnya jugak. Utk hubby Ada jugak. Tapi dah lupa nama. .😩 Saya amalkan ROYAL jelly ini 3 bulan je. Cuba la sis. Semoga sis pun hamil & dpt melahirkan baby comel nanti. I pray for you☺

Sabar sis.. Jgn mengeluh..nti lg ssh dpt..tu pesanan sorg m.cik kpd sy.. Usaha dan tawakkal..doa byk2.. Sy pun ggr taon 2017..xlekat2 lg smpi la awal ogos 2019 dpt berita gembira yg x disangka2..alhamdulillah dh bsalin bln april dlm pkp hr tu.. Ttc slama 14taon.. Rezeki ttp ad walaupun lmbt..😊