Baru pregnant 20w kena covid pula

Dah hari ketiga tahu covid, kena warded dekat hospital sebab ada jangkitan kuman di paru2 dan hati. Baby baru 20w. Risau betul dekat baby. Ada mak-mak mengandung sini pernah kena covid, nak buat apa ya nak cepat baik? Saya hanya diberi disuntik ubat cair darah dan pcm saja. Ada simptom post covid? #firstmom #covid

5 Balas

Update. Saya dibenarkan pulang untuk kuarantin di rumah. Tambahan. Kena suntik sendiri ubat cair darah 10 hari. Diberikan ubat kahak, dan selesama/alergik. Memang makin teruk batuk dan selesama. Badan kejap demam kejap kebah. Nak ambil ubat lain risau effect baby pula.

2y ago

makan je ubat ikut yg Dr dah bagi, sbb Dr dah tahu sis pregnant.. saya kena masa 8 minggu, kena tahan wad jugak..

sy mntk kuarantin kt rmh je masa kena thn kt wad kecemasan sbb sy ad skit jantung so dr tkt pape jd dkt baby. tp sy mryu jgk spye dpt kuarantin kt rmh. dr hospitl xbg ubt. sy just makan ubt dri klnik yg sy pegi. hbiskan ubt dmm, selsema and ubat batuk.

sy masa kena covid,mcm demam.panas je 3 hari somethg..selsema dn batuk yg lama..almost 1 month juga nk baik.. rest kat rmh je, dekat sebuln minum air masak dn air lemon+cengkih..utk demam just mkn paracetamol

sy masa kene covid 35w. simptom x berat just selesema, sakit tekak, deria rasa dan bau, batuk2 sikit. x demam apa semua. doc bagi ubat paracetemol tu n suruh kuarantin kendiri kt rumah tu je.

hai sis..try amal madu forever ni sesuai utk ibu hamil yg ada msalah batuk demam..boleh kuatkan semula antibodi terutama lps post covid..boleh pm sy jka nk cuba😉