9 weeks bleeding fresh blood. Scan tvs nampak kantung je baby takde. Doc suruh tgu dia turun sdri.

Dah 3-4 hari masih bleeding mcm period. Kes mcm ni mmg confir gugur ke ye

4 Balas

Kalau kes saya apr 2022, dari awal prgnant saya start bleeding, hari2 la bleeding strt week 5 mcm tu, sya akui mmg sya tak bnyak bedrest. So bila dah bleeding scan week 5 kantung mmg cntik, so mmg janin tak nmpak, doc repeat scan 3 week and msa tu dah week 8+ still tak nmpak, kntung sya mmg mmbesar cntik ya, so doc kata repeat scan lagi. mmg janin tak nmpak kira saya dah 11 weeks gitu. And doc trus refer pakar, doc kata kalau kantung ada janin tak dk dia pnggil blight ovum. Bila dah refer pakar tapi tarikh appt mnet lagi 2 weeks mcm tu, kira lps raya bru jumpa pakar, tapi dalam 2/3 hari saya amik apttment tu sya dah strt kluar lendir pink2, mcm lendir tnda nk bersalin tu, trus ke emergncy, and doc scan rupanya kantung mula meleper sedikit, disebabkan saya tak heavy bleeding, doc bgi sya balik. Balik ptg dalam pkl 7, tu sya tidur sbb terlalu lemah and pkl 2 pagi masa tu tngh tidur, sakit perut yang terlampau sngt diselang dngan sakit pinggang, kejut hsbnd tak dngar smpai tarik baju dia, saya punya skit smpai gngam baju hsbnd nk terkoyak, pegang tngn dia bru dia sedar, trun dri katil rupanya darah meleleh dah di peha, masuk bilik air je, darah dah bnyakkk sngt, dan ada somting di vigina saya, trus tarik slowly rupanya kantung baby. Hsbnd basuh2 trus bawak sya ke emergncy. Sis bersedia segala kemungkinan bukan takutkan, tapi kalau kes kantung kosong mmg tak boleh nk buat ap, dia jadi dri kelainan kromosom, and mmg tak boleh diselamatkan. Kalau ditakdirkan gugur kali ni, percaya la, rezeki sis prgnant semula mudah smpai la bersalin. Insyallah

2y ago

Kalau dah keluar semua jaga diri ya sis, sya pantang sebulan jugak, mcm org melahirkan, and berurut, mgkin sya mcm kluar darah agak bnyak, bdn lepas 2 minggu bru kuat. Lepas 2 bulan saya lekat balik. 😊

Sy mengalami keguguran dua kali pada tahun 2019 dan 2021. Kalau scan nampak kantung tu kita panggil blighted ovum. Dua dua kandungan sy tu blighted ovum. Pertama tu gugur masa 7 weeks. Yang 2021 tu gugur masa kandungan 12 weeks. Symptom sblm gugur, spotting/bleeding. Bila pegi klinik utk scan, xda baby. Cuma ada kantung. Doc bg masa 2 minggu utk gugur sndiri. Kalau x gugur sndiri, mrk akan buat D&C. Both kandungan tu gugur sendiri dlm masa 2-3 hari lepas jumpa doctor.

2y ago

Masih takda baby. Kantung je.

First sy scan time 6mgu tp nampak kantung je 3mm, yg sy ke emergency sbb bleeding tu scan kantung dah 6mm. Sy mcm cuba nak positifkn yg baby sy masih blm nampak. Tp bleeding sy skrg teruk sekali dgn sakit mcm senggugut. Hari ni dh masuk 10weeks.. tinggal tgu dia turun sdri. 🥲

2y ago

Harini dah turun sdri .. scan rahim dh kosong tnpa kantung

sy pun sekarang tgh pregnant kali ke 4,2019 pregnant ketiga² nya gugur. sekarang tgh bleeding da masuk 4 hari...sekarang tawkaal je,allah lebih tau mana yg baik utk kita