discharge 3rd trimester

Cuma nak luah/mintak pendapat semua. Pregnancy kalini mmg stress betul nak settlekan masalah keputihan. Saya dah ambik sample dlm kemaluan, nurse kata ok cuma yeast infection. 2 kali ambik sample dan 2 kali jgk la masuk ubat dalam vagina tu. Tapi lepas brp minggu jadi balik. Ubat cream pun dah pakai sampai habis ye. Masih tak settle msalah keputihan ni. Kalau discharge color putih okla ni sampai dah kuning/hijau + ada bau. Ada time saya guna air garam himalayan salt pink tu campur air panas suam buat cebok, tapi sama je. Taktahu dah nak buat apa. Kenapa terok sgt keputihan 2nd pregnancy ni. 1st dulu tak penah mcm ni. Tapi itulah setiap pregnancy berbezakan 🥲 siapa penah try set rania kat tiktok utk cebok tu. Betul2 berkesan ke?

2 Balas

Sama MCM Sy..first n second trimester mmng Sy ad masalah keputihan..mmng sangat teruk ..ngeri wak ketul2 MCM cheese..bbyk sangat, busuk LGI .nk bersama suami pun malu..Sy pergi klinik doktor bagi ubat insert tu .. konsisten pakai sampai habis..dan yg paling berkesan Sy amalkan yourghurt plain..MKN dengan buahan..mmg sedap..habis satu bekas besar tu Sy MKN dlm masa 3-4 HRI jer terus hilang keputihan sampai lah 3 trimester ni mmng lenyap keputihan...Sy search Google jer terus pergi beli yourghurt..amalkan air putih ..jngn guna feminin wash kalau x LGI teruk

3mo ago

Awak makan plain yogurt brand apa? Saya penah makan dutch lady tpi takleh go la rasanya. Kalau marigold sedap tpi gulanya tinggi..

cuba try kontrol gula or mkn ..byk mkn manis pon punca kdg..or maybe sbb hormon bdan .. sy gbs+ and byk gak kputihan ..da try mcm2 jugak tpi tk kurg pon kputihan ..

3mo ago

hmm mmg ada gbs tdi dh dpt swab test dri lab.. mmg takkan hilang ye gbs ni?