Ubat duphaston

Confuse la dgn org sekeliling yang kata ubat duphaston tak elok, walhal doctor mmg sarankan saya ambil ubat tu sbb ade spotting sebelum ni. Masa scan haritu baru nampak kantung .kantung pn dlm keadaan cantik tpi doc yang suruh sy makan ubat tu just to make sure dia jd lg kuat. Bila balik rumah pulak mertua dan ipar duai saya sibuk marah2 jangan makan . Dia kata saya memandai sendiri . Pergi clinic terus salah , tak pergi pun salah . Masa bleeding haritu pun mereka kata buat ape scan lg nanti baby x elok .hmmm tolong saya .ini bby first saya .bila ada yang menekan mcm ni saya stress #firstbaby #pleasehelp

23 Balas

mungkin bg diorang apa yg awak buat tu semua byk pakai duit. diorang lupa menjaga nyawa manusia lg penting. ilmu masih di takuk lama, diorang fikir kalau dh tumpah darah biar je sampai gugur sendiri. zmn skrg ancaman keguguran (bleeding) masih boleh diselamatkan lg. knowledge is power, bila kita ada ilmu kalau ada org mengata kita mcm2 kita boleh abaikan je. sbb kita tahu tindakan kita betul. awak ibu yg baik sbb awak cepat bertindak utk kandungan awak. suami harus bantu awak, xkn nak biar je isteri sndiri kena buli dgn keluarga?

saya pernah gugu 3x time preggy tahun 2020, bila tahu preggy yg ke 4 terus dr suruh makan tu sampai 20week. Tapi sy makan sampai 15w je. Awak makan je abaikn apa di kata. Pasal scan tu tak bahaya pon pada bby. Sebab awak ada risiko keguguran lah yang bagus untuk kita scan nak pantau. Saya pon masa preggy orang cakap tak elok kerap scan. Saya siap tanya lagi dr. Benda tu kat dalam kita tak nampak. Lain lah kita nampak. Geram nya. Jap ipr duai awak tu belum pernah ngandung ke.?

doktor tu dah tentu2 doktor.. yg dkt rumah tu.. bukan doktor kan 😅.. dengar apa doktor ckp.. saya pon mkn smpai kndungan 20mnggu sbb ancaman keguguran dan ada riwayat prnah gugur sbelum tu.. untk yg scan tu pula.. doktor sndri bgtahu.. nak scan hari2 pon bole.. xda masalah.. slgi ada duit.. pergilah.. sbb scan kndungan ni bukan mcm xray tu.. boleh google tgok sis.. dptkan mklumat.. kdg² org² tua ni gitulah.. mcm² xelok dan xbole.. ☺️☺️☺️

Dgr ckp doc, jgn dgr ckp org lain. Inlaw n ipar duai awk tu bukan doc pon. Next time klau awk buat ape takpayah bgtaw diorg. Ckp jela pergi kdai ke ape ke. Igt satu je, awk buat demi kebaikan awak n anak awak yg bakal lahir. If anything happen trust me diorg bukan diorg yg bertanggungjawab pon, nnt awk jugak yg salah. So buat bodo pekakkan telinga.

Confirm orang kat rumah sis salah. Kalau berdarah, mesti la kena jumpa doktor untuk scan dan dapatkan ubat. Mertua dan ipar you yang mana satu adalah doktor? Duphaston yang doktor bagi tolong hentikan pendarahan saya masa trimester pertama. Masa tu, hari2 untuk 3 minggu saya berdarah, nasib baik ada duphaston. Sekarang dah 26 weeks.

Saya pun makan duphaston gak haritu. Elok je. Alhamdulillah baby sihat. Ikut je cakap doctor. Mereka lebih tahu apa yg terbaik untuk awak. Ipar duai awak tu bukan boleh tanggungjawab kalau jadi pape… Saja nak menyibuk busy body hal orang. Awak tak payah bagitahu mereka awak makan ubat tu. Senyap2 je

Saya pun pernah makan Duphaston sebab ada risk keguguran. Tiap minggu saya kena ambil injection dari 1st pregnancy hingga 32minggu kalau tak inject sya akan bleeding. Syukur anak saya bertahan kat rahim skrg anak sya dah 1tahun. Ikut nasihat doktor sis and jaga diri baik2.

Saya dapat duphaston sbb ancaman keguguran. Dari triplet jadi twin. So doktor nak bg rahim kuat, dia bg duphaston. Duphaston ni bukan senang nak dapat kalau kat gh. Sbb kat luar harga dia boleh tahan xsalah sy. Sy kecik sgt org nya. Berat 33. Takut xboleh bawa ramai2😅

Tak perlu cerita dah lepas ni apa awak buat kat diorang. Yg kat rumah tu bukan nak bertanggungjawab kalau ada pape jadi kat kandungan awak. Awak jugak yg kena hadap nnt. Dengar je ckp doktor. Saya makan duphaston dari 4-10w skrg dah 3rd trimester dah pun

Masa sy keguguran warded kt hospital kerajaan. Ada doc ni datang bercakap dgn patient sebelah.. Dia kata kajian terbaru mengatakan dusphaston tidak dpt menguatkan rahim. Tp kalau nak makan juga doc boleh bg. Kajian terbaru katanya..