Teka masak apa?

Cili kering (2 biji kalau ada tapi x wajib) Cili biasa (jumlah agak2 jgn pdas sgt) Garam,gula,serbuk perasa(agak2) Bawang besar (3 biji besar) Bawang merah (8 biji atau ikut korang) Bawang putih ( x wajib tapi boleh tmbh sikit) Tomato (1biji) Belacan (ikut citarasa) Asam jawa (separuh dari 1 sudu tanpa biji) Dikisar semua.. (garam gula serbuk perasa jgn dlu) Lalu digoreng sampai garing2, jgn mentah.. Sampai naik bau tapi biar smpai kemerah merahan , barulah perasa semua ditabur dan digaul gaulkan lagi.. biasalah kalau agak melekat di periuk, teruskan gaul.. Agak2 dah siap, bolehlah api dimatikan.. Dan siap dihidang! 😋😋😋😋😋 Makan dgn nasi kosong pun boleh hahahha.. Masak apa ni? 🤤🤤🤤🤤🤤 #jomtekamasakapa? #1stimemom #bantusharing

1 Balas

tak tahu la??? sambal ke masak tomatao???

4y ago

sambal.. 🤭🤭 kalau cek d www.vanillakismis.my pasti jumpa.. tapi resepi dia lgi byk lada n x sama sgt.. 😋 jawapannyaaa... Lada Goreng @ Sambal Lada Goreng 🎉🎉🍽 semoga mencuba~