Bayi dibedong

Bund mau tanya, klo bedong bayi sampe umur berapa ya seharusnya? anak saya 1,5 bulan sudah nggak mau di bedong, selalu rewel klo dibedong... tp tetangga² bilang harus dibedong min. sampai 3 bulan biar kakinya lurus.. mohon bantuannya ya bunda² ?

39 Tanggapan

anakku di bedong cuma 2 minggu dari lahir.. emang sih kata orang tua dlu bgtu. tapi saya kasian ah dede nya biar gerak bebas. kalo maslah lurus lambat laun juga bkal lurus bun.

sebenarnya fungsi bedong itu untuk memberikan kehangatan, klo dibedong jg gak boleh terlalu kencang. baby K cuma seminggu dipakein bedong, itupun berontak terus karna gak nyaman X

5y ago

iya bun...apalagi pas pake pempers...kan kalo kenceng aku kasian...jadi ya tak biarin aja sekarang

Fungsi bedong itu hanya utk menghangatkan anak aja bun bukan meluruskan kaki anak Coba di cek lagi kebenarannya di google Anak sy dibedong cuma 2mingguan aja

wktu aku ikut klas hamil kmaren bidan nya bilang, ngebedong bayi itu shari ckup dari pagi smpr kira2 jm 10 aja bund. nnti kasian gerak nya gk bisa aktif.

Bayi sy cuma 5 hari dibedong. Trnyata kepanasan dn dehidrasi. Alhasil abis itu aku ga mau pke bedong lagi. Baby juga gak nyaman dibedong.

anak saya smp 40 hari itupun cm kl abis mandi pagi dan sore, sebentar aja paling sejam. kaki bayi emg begitu mom, nanti lama2 normal

Tujuan utama bedong utk menghangatkan bayi bunda😊nanti kl gde jg lurus sendiri bun, anak sy cuma 3mgu di bedong bun

Anak saya ga sampe sebulan udah ga pernah di bedong.. Kalau di bedong ngamuk diaa, sampe lepas semua bedong nya..

Anakku blom nympek umur 1bln uda gak mw dibedong bun. . Dibedong cma pas abis mandi aja itupun cma sbentar 😁

Trgantung baby ya bun anak saya klo susah tdr dibedong langsung anteng dy gx rewel skrng udh 2 bulan lbih