BUKU PINK wajib atau tidak ?

Buku pink wajib atau tidak ye ? Sebab nurse kk cakap tak wajib . Tapi most people cakap wajib . Kalau tak wajib , apa alternative yang kita boleh ambil untuk monthly pregnancy checkup ? #firstbaby #bantusharing

4 Balas

Rasanya mmg wajib bukak buku pink. First time dengar nurse KK kata tak wajib. Kalau tak bukak buku pink susah nnt nak bersalin sbb takde rekod masa mengandung. Masa mengandung ni mcm mcm benda blh jadi. Yang takde sebelum mengandung pun blh ada bila mengandung contoh mcm kencing manis. And semua tu ada risiko. Kalau tak nak bukak buku pink kat KK blh bukak buku pink kat klinik swasta. Mana mana blh janji ada rekod kehamilan and blh serahkan buku kat nurse and doc bila nak bersalin nnt.

Mungkin apa yg nurse cakap ni ialah buku pink tak semestinya ambik kat KK kalau nak beranak kat govt. Hospital. Sebab dulu masa sy preggy, nurse bagi 2 pilihan. Nak buka buku pink kat KK or pg swasta.. Kalau swasta dia xpanggil buku pink kot.. Tp both accepted kat govt hospital nanti kalau nak beranak

Buku pink wajib. Sbb nanti nak daftar anak lahir die mintak buku pink record. X nak buat kk xde masalah boleh buat dekat private clinic or private hospital.

Kk mana ni sis. Pelik teramat