Nk checkup swasta

Buka buku pink di KK, next checkup nk buat di swasta. Perlu inform KK bila ye berkenaan ni?

7 Balas

Klu next time lgsung xnak checkup KK mgkin boleh inform masa last visit tu. Klu nk checkup di kedua2 xperlu inform pun xpe, asalkan follow date yg dlm schedule. Mcm sy check kedua2 sekali di KK & hospital private (plan nk bersalin di sana), jd sy hnya inform doc private shj utk hosp sedia maklum yg sy ambil vaksin tetanus (dose 1&2) di KK, ujian2 darah utk HB low pun di KK utk cut kos. Sbb sedia mklum kos di hospital private mahu telan 400-500 utk vaksin.. Cuma masa shjlah nk kene spend bnyak sbb ada 2 schedule utk followup.

Saya hari tu buka buku pink dekat kerajaan, tapi monthly check up dekat swasta & plan nak beranak dekat swasta jugak. Nurse KK cakap buka je buku pink, just incase waktu nak beranak dekat swasta nanti last minute tiba2 kena refer ke hospital kerajaan pulak...

2y ago

Datang sekali je dekat KK sebab nak buka buku pink je. Lepastu memang inform KK nak check up & beranak dekat swasta, tak dtg dah dekat KK. Dekat swasta yg saya pergi tu memang ada bagi kad diorang sendiri utk record. Sama je macam buku pink kerajaan.

X yh inform KK pun x apa. Unless awak mmg langsung x nk check up di KK terus. Kalau check up di KK setiap bulan di awal trimester, sambil tu boleh je nk follow up scan kt swasta. Sbb KK x slalu scan.

2y ago

Kalau nk check up di swasta saja boleh saja awak. X perlu buka pun buku pink di KK tu. Buku pink swasta diterima di mana2 hospital kerajaan.

sy check up swasta doc swasta ckp klu nk beranak kt hospital gov nnt masa nk beranak just bawa buku check up swasta tu je..klu plan nk beranak swasta nnt doctor tulis surat untuk beranak kt swasta.

saya bru buka buku td , burse kata next appoiment dtg bgthu nurse yg jaga tu dh xnak dtg n nk sambung swasta cuma dorg kata still kne lapor kelahiran ecen brsalin n xheckup ank swasta

2y ago

kiranya sambung swasta tu guna buku kk ?

Xperlu inform pun. Tapi buku pink kk hanya blh guna bila checkup kk shj & wajib ikut schedule yg nurse dh bg. Klu checkup swasta kena guna buku mereka.

2y ago

oh tu lah, sbb klinik swasta yg suggest bukak dekat kk haritu tu sy tny jugak kena bukak buku dekat diorg ke x nnti utk checkup, tp mse tu diorg ckp tak perlu pun.

Perlu inform, sbb nurse nak tahu update