elok ke x yer ambik induced?

btw nak tanya, induced ni untuk apa sebenarnya? untuk kurangkan sakit contraction ke? atau cepatkan proses bersalin? ada yang kata bagi effect lepas bersalin nanti.. betul ke? #ingintahu

1 Balas

induce utk cpt kn jln bukak bg sng bersalin..bukan sume org kne..dr yg tentu kn u kne induce or x..i kne 2x msuk ubt induce utk bukak kn jalan sbb air ketuba dh pch dulu tp jln still x bukak..stiap 24hr kne msuk ubat kalau jln still x bukak..if not will it'll effect ur baby..dr will usually try with meds 1st then balloon la ape la..to induce the labor..if x jln jugk last result will be C-section..