Hi mommies. Sy nk tanya, macam mana nak tahu susu badan kita cukup untuk bayi?

Breast lembik lepas bayi menyusu adakah tanda susu kurang?

1 Balas

hi mommy. dulu masa second born sy pernah terfikir mcm tu,breast lembik susu cukup tak. ditakdirkan sy dn baby kene warded sbb baby kuning. jd ada nurse ibu anak yg periksa sy dlm ward,kata dia besar atau kecik,tegang atau lembik tak mempengaruhi banyaknya susu badan. selagi anak sendawa dan tak merengek selepas sesi menyusu bermakna susu ibu cukup. selepas sesi menyusu,ibu kene topup susu dengan cara makan dan minum banyak air. kalau ibu ada milk booster boleh consume milk booster jugak. macam sy,horlick dah cukup bantu sy tambah susu. bila breast lembik lepas baby menyusu maknanya baby dah dapat foremilk dgn hindmilk. memang gebu gebas la baby mommy.