Bolehkah mengurut baby seawal 2 bulan?

Bolehkan saya panggil seseorang untuk mengurut bayi saya? Kerana saya risau bayi tak selesa sebab bayi saya asyik menangis.. adakah normal jika bayi tahan mata dari tidur walaupun sudah mengantuk? Adakah bayi yang mempunyai maksud nama yang tinggi dalam islam akan kerap meragam #papabuntu #mohonbantuan #mohonnasihat #1sttimeparent

8 Balas

boleh je urut bayi... sy pon sll urut bby bila lps mandi, utk buang angin dlm badan baby... bby tahan mata tu pon pd sy normal sbb die nk main ngan nk tidoq tu bbelah bagi org kata, lps tu buat akai lah sbb ngatuk... bab nama tu kdg org kata xsesuai kot, tu xpasti lah @ mgkn ibu @ ayh ada niat sesuatu masa mgadungkan bby tp blum laksanakan... sbb dr pgalaman sy lah, dr ank 1-2 apa je yg niat mesti terus buat bila ank lahir.. sll suami niat klu selamat, die nazar nk botak, klu ank laki nk buat mkn... mcm tu lah lbh kurang bgantung pd niat.. mcm nama plak mmg dr dlm kdgnn lg dah niat klu laki nama ni, klu ppuan nama ni.. jd bila kuar kna bg nama yg dah niat tu lah...

maaf encik sy kurang psti ttg ini ..dan tiada pnglmn ttg ini...kdg2 ada juga kata..bby tahan mata ngntuk pn blh jd mcmtu...ttg nama pula..kalau org dulu2 kata kalau nm.dia berat sgt kekdg blh buat ank demam n etc..wallahualam...mungkin depend pd ank bagaimana...keserasiannya dgn nm trsebut..contoh.mcm ank buah sy nm dia panjang sgt mak dia bg...lepas tu selalu demam.. last2 pggl nm pendek je..nm lain.. alhamdulillah lepas tu ok...biasa ms kcik2 mmg cmtu..lelm bila dh bsr..in shaa Allah dia ok...mg dpmudahkan segala urusan encik dan isteri..Allahuma aamiin..mg ank encik mmbsr dgn sht dan mnjd ank yg soleh n solehah buat ibu ayah..Allahuma aamiin...

Untuk urut tu boleh, kalau org tua dulu2 suka urutkan baby sebelum mandi sbb nak bg badan baby kuat & taknak bg mudah demam. Kalau kita urutkn badan baby yg basic tu je pun boleh eratkan hubungan kita & bayi. Lepastu Baby dah berapa bulan tu? Kne tgok umur baby, sesuaikan waktu tidur dgn usia. Kekdg baby terlalu letih boleh menyebabkan baby meragam sampai susah nak tido. Maksud nama bagi saya tiada kaitan pun dgn hal meragam ni.

boleh je urut slow2 dgn minyak telon, bg baby selesa dan kerap kentut. tempoh 3 bulan pertama kelahiran tu memang agak penat sikit nak melayan. untuk nama pulak, pernah dgr pengalaman dr kenalan, maksud nama anaknya terlalu berat utk dibawa oleh baby tersebut, anak dia asyik meragam mengamuk & sakit, jd ustaz tu sarankan tukar nama kpd maksud yg lebih ringan.wallahualam.. kena tanya yg lebih arif.

https://youtu.be/NrDhVYKTpIc Boleh try tngok kat sini.. Sy dulu masa amik kursus permata ada juga belajar urutan bayi

Boleh.. Ada teknik n cara utk buat urutan baby ni.. Kita buat sendiri pun boleh

Boleh je. Bagi kat mak bidan

bayi boleh guna nie