Apa yg perlu dilakukan?

Bolehkah saya melancong sekiranya hamil minggu ke 7?

7 Balas

Boleh je ikut kemampuan badan. Pastikan diri tak kepenatan, tak buat aktiviti/ angkat benda berat. Mcm sy awal kehamilan, sy memang cepat penat , x de mood jalan jauh 😅 lepas lengkap vaksin, konon nak rentas daerah tengok laut (balik hari). langsung saya tidur dlm perjalanan pergi dan balik, tengok laut pun sekejap sbb loya & cepat letih bagai. So, melancong dlm daerah je masa 1st trimister sbb cepat penat dan masa tu mengidam nak berendam. Dah masuk 2nd trimister, 3 hari sblm nak rentas negeri nak ke jemputan kahwin, saya tanya nurse, blh x sy jln2, nurse kata ok, pakai kasut yg sesuai, jngan angkat / buat aktiviti berat, pastikan diri x penat. Ha, terus check in 1 mlm. 🤭

melalui pengalaman sy..leh je nk melancong.. cuma awk kena ckup rest.. kurangkan pergerakkan atau diri terlalu lama.. sbb awak masil diawal kehamilan... ape ape pun bergantung pada tahap ketahanan badan masing2..

Takde masalah pun nk melancong ke mana2.. Asalkan tk buat aktiviti yg berat2 atau membahayakan kandungan

boleh depends on badan awak.. sy melancong je masaa 7week cuma hati hati

Depend awak guna transportation apa. Kereta ke flight ke

boleh

Boleh