Minum air kelapa Ori

Boleh tk minum air kelapa y tk campur ape2 Fresh atas pokok kandungan usia 31 weeks?

12 Balas

ada ibu yg boleh minum .. ada ibu yg x .. sbb air kelapa ori salah 1 induce semulajadi .. so ikut ibu jugak laa .. ada yg mnum ok je x da jadi apa2 pon .. ada yg mnum dahtu dtg contraction .. mcm sya kalau nak mnum sya tmbah ais dan gula .. x brani nak mnum ori lagi awal kandungan melainkan dah overdue atau kena bagi tarikh induce mmg pulun laa mnum😂

1y ago

blh je mnum tpi jgn ori .. try mnum letak ais atau gula

Sy minum je,.. Sampai sekarang dah 33w sy masih minum.. Kalau takut minum je segelas mcm tu x yah banyak2,.. Sy minum kelapa pandan sebiji.. Tapi bukan hari2 la, kdg bila nak minum je baru sy petik kat pokok.. 😅 Apapun semoga semuanya baik-baik saja.. Aamiin

1y ago

sy pon Try y Fresh je y kt tepi jln tu campur gula.. lg pon ade gdm

Saya gdm on diet n minum air kelapa start ms 30 weeks. minum pon seminggu sekali je beli yg kat supermarket and makan buahnya sekali. Now dah 34 weeks so far ok. Sy dh tanya Dr, she said boleh je minum air kelapa tp berpada2.

1y ago

sedap kn heheh.. dah lama tk minum dulu awal2 tkot sbb mcm2 pikir

minum je sya yg ada gdm on insulin mnum yg jual kt kdai ja tp mntk yg kosong jngn boh gula n ais .. bby lg kerap gerak … angin un kluar bnyk haha… xde mslh pon sya start mnum 20 mnggu keatas skrg dh 34mnggu … smoga dprmudahkn sgala urusan

1y ago

alhamdulillah.. moge dimudahkan urusan sis..

boleh je..lagi elok UTK minum hari2 ..nnt bby keluar pun bersih je.. yg dirisaukan Klau minum di awal trimester sbb jnin kecik lagi.. takut gugur..tp kalau dah trimester ke 3, x de msalah pun sbb baby dah besar n sempurna..

1y ago

yeke sis? mcm tu la Doc bgthu sy haritu.. tp sy risau jgk sbb ade kawan sy bby tk gerak kandungan 7 bulan tkthu la sbb ape.. bkn sbb air kelapa..

Boleh trutama bila kncing kotor .... aritu msa 3 bulan saya kncing kotor smpai warded sminggu.... bila discharge je saya mnum air klpa mawar smpai usia 6 bulan .... yg pnting sis ku no gdm ...

1y ago

Klapa mawar tu yg warna oren....

Sy pn tkt nk mnum bila tnya kakak n mak nk dkt bersalin ni elok mnum utk cuci baby. Xde kerak2 putih cm mat salleh tu. mak n kakak kta ok, bru berani nk mnum. Klu x mmg tkut nk mnum

1y ago

kn.. sllu tnye org itu ini sbb tk Thu.

kalau dh nak due boleh kot.. sy pown tahan diri je dri minum air kelapa.. sbb pernh gugur minum air klapa waktu first trimester.. masa tu mmng tk tau la.. ikut bdn jugak..

1y ago

sy pon tk berani tp Doc Saran kn.. tu pon was2 nk minum Try tnye pengalaman ibu2.. wau pon bdn lain2 tp nk ilmu kn..

Sy mnm almost every day/ selang sehari dari trimester 1 smpi trimester 3 skrg ni sbb msa mula2 pregnant air kelapa je blh telan, dgn buah2. Mungkin bgntung dgn bdn.

1y ago

wahhh.. tp alhamdulillah la sis dan kandungan kuat sihat.. sy Try sikit je tkot tp terliur tgk hahhaa

ikut badan ibu. sy dari 6 week minum dah . now 33 week. kalau sebelum ni dah biasa minum , ikutkan boleh je.