Hi Mommy ?

Boleh Tak Sharekan Ape2 Tips Utk Kurangkan Alahan Cth : Mual, Muntah & Pening Kepala ? Rase Dah Tak Larat Dah Ulang Alik Ke Toilet Dkt2 10x Sbb ?? ...Hahahahaha Nak Buat Keje Pun Tak Senang Sbr Je lah ? #6weekspregnant #firstimemommytobe #hopefullygetsometips

11 Balas

Saya dulu nak kene makan benda manis bg hilang mual muntah. Kalau benda masam saya tak jalan. So saya makan manis buah mcm tu. Perut lapar tapi bila makan, kite muntah balik. Kadang stress je. Nak makan ke, nak muntah skrg ni. Hahaha. So saya banyak kan makan buah n minum jus oren mcm tu. Makan pun saya terpaksa amik selain nasi. Kalau makan nasi, comfirm muntah Hahaha. Malam2 pula saya tidur tinggi kan bantal n kaki. Pastu minta suami gosok belakang badan.

Saya alahan teruk masa pregnant.. before kandungan 3 bulan memang tak boleh masuk apa makanan sekali pon, even air masak.. Sakit sampai tergonggeng gonggeng.. Hihihihi.. Last org suggest saya untuk mnum supplement.. "Jus mamariam" Then bila ambil tuu baru makanan boleh sikit terima.. try laa beli, insyaAllah membantu.. Sya alahan teruk, sampai cecah kandungan 5 bulan.. Hihihihi

Brg rehat tido letk minyak angin. Kalau sy minyak iv mist tu je menjadi ,sy sapu kt leher dgn ats dahi. Pastu brg tido . Dh rs ok tu plk biasa suami sy bwk ambik angin rs la segar sikit. Ad jgk doktr bg pil thn munth, ok jgk pil tu tp sy jrg ambik ubt2.. kalau rs boleh thn lega dgn rehat better xyh ambik ubt bg sy

Jangan skip supplement.. 😀 harini saya berjaya atasinya. 7weeks. Saya muntah puas², kemudian every 2 hour saya makan fruit snack. Mcm epal fuji, lepastu orange masam2 manis.. Minum air cukup..dan self meditation

sy doc bg ubt nie utk mengelakan muntah... tp sy x sure berkesan atau tidak sbb skli sahaja makan... sbb alahan x teruk sgt

4y ago

sangat berkesan. Sya amek ni rasanya berkotak kotak dahh masa pregnant.. Sbb saya punya alahan sampai cecah kandungan 5 bulan, baru nak ok.. Hahahaha

Sy pun bgitu.. Tp msuk 16week bkurang sdh.. Byk kn minum air.. Mkn sja apa nk d mkn..jgn biarkn perut kosong.. Dan byk rehat..

mcm sy minum air yg berasaskan limau .. dan rehatt secukup nyee 😊

Sy haritu nk mkn pun menangis sbb lgsg xde selera. Muntah lg. Smpi warded.

4y ago

Kan. Perut terasa lapar sgt nak makan. Tapi badan tak boleh terima makanan sbb nanti muntah balik. Serba salah taktahu nak makan ke nak muntah. Haha.

saya dulu makan colek mangga sis untuk hilangkan pening😂😂

tq semua for share tips 😊