Tanda-tanda kehamilan

boleh tak kongsi tanda-tanda kehamilan pertama kali ibu-ibu alami..#ingintahu Terima kasih mommy² yang berkongsi pengalaman anda👏🏻

41 Balas

saya sebelum taw dh pregnant, perut sakit teruk sampai menangis2, sbb sakit dia lg teruk dari senggugut,kepala pon sakit mcm nk pecah..Gi klinik doktor ckp saya gastrik,tp doktor ade tanya period saya,mmg dh lewat seminggu time tu..Tp doktor just bg ubat gastrik je,balik xmkn pon😂 sbb dh xsakit...2 minggu masih tunggu period xde jugak, mintak suami beli test upt,sekali cek double line,Rasa mcm nk nangis time tu sbb seronok sangat dh pregnant 🥰 alhamdulillah skang ank dh masuk 7bulan baby boy🥰🥰

Sejujurnya saya sangat menjaga makan terutama sekali junkfood. Memang akan kata tidak. Tapi sebelum tahu diri tu hamil, saya selalu minta suami belikan kerepek kentang masin dalam tabung tu. Paling ketara saya boleh habiskan kerepek tu dalam tempoh tak sampai sejam. Saya juga boleh makan makanan laut seperti sotong, walhal sebelum tu ada alergi teruk. Sebenarnya yang ketara teruk tu adalah pada bahagian perut, nampak bloated dan cepat sentap.

Paling ketara breast sakit dan perut cramp, ingtkn nk period tp pelik sbb lama rsa sakit tu smpai smnggu lebih xdtg lg period, sllu kejap jer rasa sblm dtg period tu, tp sbb period xregular xagak lg dh pregnant time tu,dok fikir mgkin tgh subur, so test la opk positif, pstu sj plk test upt skli, tgk2 positif jgk, alhamdulillah. 😁

Demam on off dan badan asyik seram sejuk je walaupun cuaca panas dgn kerap sakit kepala berminggu2 cuma tak layan sgt, ingat demam biasa je. perut cramp dgn breast pun sakit mcm nak period. kerap nak tido.. xtahan asyik demam on off pi klinik nak check kot covid ke?..tuk2 doktor ckp awak pregnant.. Alhamdulillah 6thn menanti.

org keliling yang tegur sebab badan mcm naik 😅😂 tapi dalam masa yg sama kami laki bini demam . ingat kovid tapi swab negative . 2 hari lepas sihat dri demam saja nak test upt sebab lewat period 3hari . skali naik lah double line 😂 rezeki Allah 🥰💕

My experience, before tahu pregnant air liur pahit sangat dan cepat letih, pinggang dan perut cramp mcm sengugut, delay period 14 hari chect upt double line 6week. Air liur pahit sampai 5bulan 😂. Tkde Alahan muntah/morning sickness.

sy sblm tau prgnt , pling ketara tu cepat penat rasa mcm nak tido jer, baring jer shrian 😂 pastu rsa snggugut dtg mcm period tpi kejap2 je pastu dtg balik.. hmpir sama dgn period jga puan ciri2 dia..

Pertama sekali moody & mudah menangis. Sedangkan saye jenis keras hati 🤣 pergi kerja sekali tu mual2 & tak boleh tengok phone langsung jadi pening2 lalat. Makan tak selera. Balik2 keje check2 double line Alhamdulillah.

saya spotting time hari sepatutnya period, brest bengkak, sensetif, perut cramp, sakit pinggang sampai hujung kaki, tak boleh duduk lama punggung jadi sakit, masuk petang je saya jadi pening dan mual.

1mo ago

masa spotting tu ada rasa sakit mcm senggugut x?

Period memang selalu lewat tapi kalini lewat luar biasa tapi taknak buat upt test lagi sebab tanak berharap(3tahun kawin) tapi dalam masa sama nak tau🤣 sooo buat jelah tup tup 2 line Alhamdulillah 🤲🏻😍