Perancangan keluarga

Boleh tak ibu2 kt sini share korg amik perancang keluarga apa makan pil ke iucd,depo dan side effect dia. Ke rancang sendiri je. Saya plan nak amik iucd. Tapi tula takut betul haha. Apa ya side effect iucd ni kt hormon kita. #seriusnanya #ingintahu #bantusharing

12 Balas

makan pil: kena sgt disiplin makan ikut time tak boleh miss depo: kacau hormon kalau tak sesuai. & tak sesuai utk org badan besar/takut jarum. iucd: kalau takut ada benda masuk dlm vagina, elakkan lah sbb nanti dok risau pulak ada tali2 tu & kerap kena pap smear utk cek kedudukan tali. rancang sendiri: sgt amatlah kena berhati2 kalau tak mmg accident sesaje😅 especially kalau tak dpt kerjasama teguh dari suami. side effect tiap badan berbeza. so kena try & error. selalu org try pil dulu sbb murah.

1y ago

sy mkn pil perancang...set jam kt fon pkul brape on ubt...then...klau nk bersme...suami pkai condom...

Saya ambil pil sbb tak nak kitaran haid tak teratur. Cuma pil kena berdisiplin utk ambilnya. Dlm masa tu rancang guna kalender, tahu waktu subur. Tak ambil iucd sbb masih trauma proses induce bersalin. Apapun, ia bergantung pada badan masing2 drpd tindak balas perancang yg diambil.

sy merancang sendiri.. tp kalau merancang sendiri senang kalau period teratur sbb kita tahu bila subur.. guna je apps period tracker.. dan condom tu wajib, kecuali baru habis period and dah nak period.. also kena ade emergency pill kalau2 terbabas.. boleh beli kat farmasi..

saya pernah guna implanon. badan x naik, muka x berjerawat tapi period jadi x teratur. tapi saya prefer method ni sebab tahan lama and x sakit masa dia masuk dan keluarkan. iucd tu macam risau je benda tu terkeluar.

Pakai implan je mcm saya. Tak perlu cucuk kt bawah , tak perlu disiplin makan ubat. Lagi senang implan shj 3-5 tahun. Harga di Lppkn rm500 tp kalau klinik swasta dalam rm600 ke atas. Tak sakit pun hihi

1y ago

Betul puan, ikut individu juga. Mcm saya sblum pakai implan dlu, saya makan ubat. Tapi lepas makan ubat tu pening kepala ya rabb nak pecah kepala. Tu yg last2 implan juga, alhamdulillah sesuai dgn saya.

iucd kalau period heavy better jgn pakai, saye pakai setahun je bertahan sebab da jatuh, period saye jenis heavy...

Hi, saya rancang sendiri. Tapi yang ni perlukan persefahaman yang tinggi antara suami isteri. 🤗

hi, saya amik pil je sbb takut amik injection. baru je start makan pil, so far semua okay.

saya pkai implan x sakit time pasang & buka so far sya xda side effect apa....

sye makan pil perancang jer yg lain takut nk ambil risiko