Tips jangan angkat punggung

Boleh share tak yg dh berpengalaman, kita first time ni. tips yang kita selalu dengar jangan angkat punggung kalau tak nak koyak banyak tu sebenarnya semasa teran baby keluar atau dari semasa contraction lagi?

8 Balas

Dulu masa anak pertama, masa bersalin tu memang dah tersemat dalam kepala jangan angkat punggung sebab taknak ada koyakkan. Tapi sy taktau kenapa doctor tu gunting jugak laluan sy tu tanpa sempat beritahu sy. Last2 kena 7jahitan.. Tapi pendapat sy sendiri mungkin mungkin sebab ni anak pertama. Sebab tak pernah beranak, jadi mungkin laluan utk kepala baby kelua tu agak sempit, so memang kena gunting..nurse ingatkan tak bagi angkat punggung tu utk elakkan kita punya koyakkan lebih besar.

5y ago

Msa kena gunting mmg x rasa, masa baby keluar pun x rasa apa.. Tp bila kena jahit tu yang..

Saya bersalin mencangkung , suami peluk belakang (sebab dapat doktor support gentle birth) . Alhamdulillah tak de koyak . Tapi bila bersalin posisi baring terlentang dan kaki kangkang , ehhhh banyak pulak koyaknya dan sakit sangat2 berbanding masa bersalin mencangkung .

5y ago

Saya bersalin di hoapital Gleanegles Jb , request nak doktor Hon Suak kit, doktor cina perempuan tapi sgt support gentle birth . memang dari awal mengandung banyak bincang dgn doktor tentang ilmu kehamilan dan kelahiran semulajadi ni .

Masa nak teran sis, saya baby first... Alhamdulillah saya cuba utk fokus ke meneran baby bkn bg kaki tegang (angkat punggung) alhamdulillah 1jahitan d dlm laluan koyak sbb baby kluar, area luar semua okay

Kene Dgr Kata nurse... Klo xnk koyaknye mcm matahari... Mcm Saye... Banyak kene jahit sampai xbekira tu ank no2..(angkat pungkoq punye pasal) .. Tp ank no.3 n 4 jahit 3je...

Tapi saya rasa saya xangkat punggung and nurse pon xde nak tahan saya dr angkat punggung masa saya push but koyak jugak ?

Mse teran tu xley ankat punggung.. Tp slalu nurse tahan dri kita ankat punggung,.

Biase nurse akn thn punggung kita smbil ckp.. Jgn angkt punggung.. So mse time to kne hati2 n dgr arahan nurse baik2.. Sbb ape yg dyeorg arahkn mse to.. Mmg sgt mbntu.. N jgn jerit kuat sbb tenaga akn hilg cpt mse na teran to.. Bila rse na teran to.. Teran sje skuat aty yg bole.. In sya allah bby akn cpt je kluar.. Berdasar kn pengalaman sye..

masa teran . . tp time sakit tu x prasan pun sbnarnya angkt punggung ke x lgi2 klau 1St bby

5y ago

Mmg..sy dlu first baby dh set kt kpla xnk angkat punggung..tpu bla wktu kejadian..terangkat jgk🤣