Laki suruh mengandung lagi

Boleh share tak gap anak brp tahun yg rasa kurang sikit letih tu, sbb saya bkerja, anak first baru 10 bulan #firstmom #SeriusTanya

26 Balas

bagi sy tgu anak dh faham arahan dan boleh berdikari sikit bru boleh plan nk tambah anak. mcm sy anak umur setahun sy dh pregnant balik. anak umur 1t 10b adik dia lahir. penat mmg penat gila walaupun husb byk membantu. anak² sy jenis high demand. xdenya nk tidur sendiri tepuk² mcm tu nk terlena. anak² sy termasuk si adik tidur wajib buaian dan bedung. sy ni tdur pun x cukup dgn duk terkejar sana sini nk suap si kakak mkn, mandikan dan tidurkan dia. paling sedih tak dan nk bg kakak mkn lepas dia bangun dri tidur sebab adik menangis nk berdukung je. terpaksa bg kakak mkn tghari terus pukul 12. time uruskan kakak si adik plak nangis. kdg² sy meraung sorang diri sambil tarik rambut sebab serabut sgt. sy tak tahu kalau ibu bekerja mcm mana nk hadap semua ni sedangkan sy suri rumah pun terciduk. saja sy tanya husb, anak ke 3 bila nk tambah? dia ckp 12 tahun lagi. itu jawapan lelaki yg tahu susahnye nk jaga anak. jenis suami yg tahu buat anak je jaga pulak kelaut jawapan dia mudahnya nk tambah sekarang!

3w ago

sejak ada adik dia nk mkn bersuap. sebelum ada adik sy ajar mkn sdri.

Anak no.2 saya sekarang umur 5tahun G klinik doctor selalu tanya taknak tambah anak kaa Saya cakap saya nak n mampu dari segi financial n physically tapi belum ready dari segi mental Doctor kata bagus kalau rasa n fikir gitu Sebabnya, kita as mom memang paling penting mental kena kuat Doctor kata kita akan tidur lena bila anak umur 6tahun kecuali anak sakit demam kena berjaga malam pantau anak… Suami pon dah tanya2 bila nak pregnant lagi… Saya cakap boleh, tapi dia pon akan busy nanti sebab urus anak2 sekolah, kerja2 rumah, teman saya g klinik, belum masuk cerita alahan ka kena warded ke apa semua tuu… So kena be prepare for everything Semua akan jadi extra busy extra letih… Mostly mom bekerja kan sekarang… Mental kena kuat… Itu jaaa Sis bincang dengan suami elok2… kena bagitau situasi sis… kena fikir diri sis jugak… insyaAllah suami akan faham…

Husband banyak bantu jaga anak & urus rumah tak? Nafkah bagi extra tak like duit healing & me time you? Financial stable tak? 2 anak kalau hantar pengasuh or daycare centre mahu almost 1k skrg. Tp since you tanya part kurang letih tu i assume you mmg letih lah kan jaga anak dgn workingnya. Mcm i husband totally wholeheartedly bantu sampaikan my breastpump, baby bottles, lunchbox semua dia basuh everyday. I masak & prepare ebm je. 3 4 bulan sekali i pau dia nk pergi berurut traditional kt spa or dgn bidan. Bersalin pun nanti i nak hire cl sbb nk pantang dgn tenang. Me time & healing jgn ckp lah mmg dia rajin bawak i sometimes dgn family sekali so ada org jagakan anak (now 9m). Mcm ni punya beli jiwa, seriously i tak kisah nk beranak lagi gap dekat pun, in fact my nafsu melayan suami tak pernah kurang tp bertambah. Sebab tak penat kan 😄

saya kengkonon nak anak ke2 bila anak 1st dah 3 tahun sekali husb saya asyik duk sebut nak adik tak dkt anak 1st saya padahal anak 1st saya baru 10 bulan jugak . sekali terbabas dia yg terkedu . bila dah pregnant susu bdn saya terus drop struggle gak nak ajar botol tp sekarang dah okay . saya mula mcm tak ready gak bila kawan saya ckp takpe besar kan anak sekali gus penat sekali gus . saya positif jee lah , dah rezeki . saya dah ckp dkt husb cukup lah 2 ni dulu . sbb saya pun nak kerja semula . saya berhenti kerja lepas kahwin dulu sbb masa pregnant kan anak 1st mabuk teruk . sekarang yg ke2 ni baru 9w . 😊 bg saya nak besarkan anak ni mmg takde istilah tak penat sis . anak dah remaja esok kita dah nak tua agaknya baru boleh betul rileks huhu . yg penting husb kena saling support ❤️

3w ago

Suka komen ni.. Membesarkan anak memang penat walau berapa pun umur dan gap nya.

Bila anak sulong dah faham arahan & pandai basuh kencing berak sendiri boleh la tambah. anak kecil mmg akan melasak, jadi kena sedia mental fizikal. suami kalau jenis bagi kerjasama bab jaga anak semua pun boleh penat kalau awak mental fizikal tak ready, but it really helps la kalau anak dah pandai faham arahan tu. bila dah mentally exhausted, we tend to get angry even at smallest thing, jadi kesian anak kalau asyik kena marah2 padahal fitrah dia nak main sepah2, nak attention kita. suruh suami sabar dulu, sbb yg nak hadap tu mostly ibu nanti esp kalau awak suri rumah.

depends atas masing2. mcm sye anak 1st 1y2m dpt tau pregnant 2nd baby. now sulung dh 3y+, adik baru 1y2m tp letih dia xpayah cakap laaa. dua2 fasa melasak melompat sana sini, xdduk diam walau sesaat ye, ade je benda nk buat. time tido jela dorg diam 😂 walaupun husband membantu dlm kerja2 rumah n urus anak, serius penat sgt2 sye rasa. kdg2 rasa mental breakdown + burnout nak2 lgi sye fully housewife. so better tunggu la anak 1st tu 2thun keatas bru rancang nk ada baby lagi 😂.

Sis, sy gap anak 5 tahun pun masih terasa letih walau sy full time CEO Oil n Gas kat rumah 🤣 ni kan baru 10 bulan. Mmg seronok rasa mcm kembar la, besarkan anak sekali.. Emmm sll org kata biar penat-penat sekali klu nk besarkan anak tp u sendiri mention "kurang sikit letih tu" . badan u sis nak pakai lama. kalau ur husb sediakan semua selengkap²nya xda mslh beranak tiap tahun. tp klu semua Tu u hadap sorg baik fikir lagi sis..

Akak ckp dekat dia nak suruh mngdung boleh tapi tolong carik kn bibik utk tolong akak jaga ank2 & Urus Rumah …. Bagi saya Biar anak dh pandai urus diri baru kita xrsa penat … selagi mkn pon bersuap tido pon masih bertepuk lagi mmg berdouble penat nnti … nanti kita yg Burn out … sbb xd me time

Sy bkerja n ank sy skrg umur setahun 10 bln..ank sy pn sorang je.serius sy ckp sy penat sgt..n kami merancang xnk ank lg.kalau ada rezeki tggu la umur dia 5thn bru bg dia adik.penat dgn peel ank nk membesar.skrg mlm2 selalu dia nangis xtntu pasal dhla kne bgn pg nkg kje lg..kdg2 brt kepala nk bgn pn sbb xcukup tido

sy pula terbalik . sy yg nk tmbah no 2 . bln dpn yg sulung masuk 1 thun . tp husb yg cuak taknk HAHAHAHA . tapi sy okay jee ikut pada rezeki bila Allah nk bg . dia lebih thu mana yg terbaik utk kita . gap biasa 2 thun tapi kalau awak nk sng skit gap tu 3 4 tahun laa .masatu sulung dah boleh paham dia ada adik .