Housewife/ surirumah

Boleh share tak apa aktiviti seharian korg dgn baby korg… saya kesian kdg2 tgk anak saya main sorg2 bila saya buat keje rumah

12 Balas

Baby ok je main sorg2 tapi kita kena involve jugak. Let’s say awak nk buat kerja rumah, boleh jugak biar dia kemas rumah jugak. Contoh bila nk kemas bilik, letakkan dia dekat satu ruang dlm bilik dan dia mcm tolong2. Kalau lipat kain ke apa, bagi dia pkaian. Kalau nk sapu rumah, bagi dia penyapu kecil ke apa. Klau habuk2 tu elakkan la 🥰 sebab budak2 ni kadang2 ada yg suka main benda dlm rumah, bukan mainan dia sendiri. So scra xlgsung, kita spend time sama2 dgn dia layan dia sambil buat kerja rumah. Jangan letak mindset, kalau dia ada dekat dgn kita, kita xboleh buat kerja rumah.

anak sya mmg slalu main sorg2 x nak org kacau dia pon time tgh main 😂 cuma dia main dpan pandangan sya supaya senang sya pantau .. kdng dia tgh kusyuk main sya bosan sya tnya dia main apa tu , dngar laa dia explain(yg x pandai ckp lagi mmg dnga je dia explain guna bahasa dia) mana sya faham apa dia sebut tu , sya ajar dia sebut dgn betul .. kdng sya ajak dia tgk sya buat kerja .. kebanyakkan dia main sndiri laa ..

aye full housewife.. ank sebelah pg mmng main sorg2.. tp...kne still jguk² jgak.. klu bby dh biasa kiter tinggal²kn buat kje.. nt kje kiter pn senang.. xde lh dia nk nangis ke ape . pagi saya masak kemas umh sume.. mmng ank sya bwak jgak.. kt area dpur.. so...smbil dia main kiter bleh pntau.. dlm kul 10 sume dh siap kje...siap kn dia...lpastu diri kiter.. dlm kul 12tghhru tu...dh sntai2 ngn ank..

sya pun surirumah jg & ada baby umur 6mlebih. mmg dia suka main sendiri. kadang smpi tetido sendiri , 🥹. tp sllu nya kalau dia lapar atau bosan , dia akan nangis sambil gosok mata. sblg petang/malam/hujg mggu bru ada masa abg dan kakaknya bawa dia main sama .

ok la tu atleast boleh buat kerja cepat2 n main ngn dia..saya kalo tngah masak di dapur anak datang saya main aci ligan ngn dia..kadang tu main nyorok2..sambil2 masak mengemas pon boleh..pastu ajak dia sekali ngemas

umur baby sy baru 6 bulan lebih, kalay sy tak sibuk buat kerja rumah , sy ajak dia main bercakap cakap dengan dia ,kalau dia dah bosan sy letak dia,bagi dia mainan yg lembut

bg saya bagus dia boleh main sendiri, sbb anak sy smpi umur 2tahun kena berdukung sambil buat keje rumah..try buat rutin,flashcard ke/kejar2 ke/buat kuih ke..

takpa sis. saya pun memang biar je baby main sorang-sorang, lagi senang saya nak buat kerja. kalau saya free, saya main sekali dengan dia

anak saya main sendiri sbb dia nampak mama dia buat kerja umah.. kdg dia pun tolong buat sekali

Anak sis umur berapa? If dah boleh jalan boleh ajak dia buat kerja rumah sekali.