Proces buat IVF di hospital kerajaan

Boleh share pgalaman buat ivf di hptl kerajaan? wajib rujuk ke klinik swasta dulu ke? ataupun boleh ke klinik kerajaan? nak jimat kos kalau boleh..sbb sebelum ke hospital, nak kena ada rujukan dri klinik luar dulu kan?

5 Balas

Eh hospital kerajaan ada ivf ke? Dlu masa ttc slalu jumpa doctor dkt klinik krajaan semua ckp xde ivf..smpai iui je klu nk ivf kna g swasta..atau hospital tmpt sy ni je yg xde kot.. Tp klu nk jimat kos mmg d krajaan la klu swasta wlaupun kna refer still bayar rate sama je..cuma klu nk cpt g swasta.. & apa2 urusan jumpa gynae dkt hospital krajaan kena melalui doctor klinik kshtan terdekat dlu

1mo ago

kena pergi klinik kesihatan dulu dapatkan referral letter ke hospital. from hospital baru dia akan rujuk kita ke unit fertiliti. dekat fertiliti semua ujian darah, sample air mani dan sebagainya akan diambil sebelum dapat direfer ke doktor. pastu barulah mula treatment. Pengalaman sy, doc akan betulkan dulu masalah kita baru mulakan rawatan sewajarnya. saya sempat buat sampai TSI 2nd cycle, kemudian dah mengandung secara natural. alternatively, boleh juga ke LPPKN..

Rsenya klau mmg follow up O&G mmg doc hospital kerajaan uruskan... Klau tak ad follow up mmg kne g klinik luar, doc bgi surat refer hospital kerajaan O&G.. Mcm sye doc pakar hospital offer nak wat IVF utk sye..

Mgkin sis boleh consider keluar epf sbb mmg boleh withdraw utk ivf ni..in case gomen hospital xde

semoga sedikit sebanyak membantu sis.

1mo ago

makasih🥰, nxt week sy akn trus g klnik kshtan..sgup sy Q lama2..

Nk tahu juga lama tak queue