Muntah

Boleh saya tahuu normal ke bayi baru 15hari minum susu badan je muntah Muntah. Dah g hospital,hospital cakap semua normal.. Tp kenapa bby sye kerap muntah lpas mnyusu?? Mama buntu?

4 Balas

Tgk mcm mna dia muntah. Menyembur atau cuma meleleh. Kalau meleleh tu normal. Sbb sesetengah baby saluran makanan masuk tu tak tertutup (esofogus kot). Anak sy smpai umur 6 bln bru ok. Itulah yg doc pakar explain. Tpi kalau muntah menyembur itu tak normal

Sis, sis ada jumpa jalan penyelesaian x kepada masalah sis ni? Baby sy 25 hari ni bf pun asyik muntah susu. Sy risau juga. Dah sendawa, pun sama.

Rasa kena sendawakn baby dulu. Make sure dlm mulut die dah tkde baki susu br letak tidurkan dia

5y ago

Tkde sis.. Mmg sye buat mcm2 dh. Dri ank first sye mmg paranoid bab bg susu sye tkt. Tp bby second ne mcm plik.. Kmbung perut tak. Nurse dtg mlwt lmbut je.. Sye dh tk thu dh cara ape. Stu hari tiap kali mnyusu msti akn mntah tgh tdo boleh tersedak wlaupon dh sedawa

Lpas dia mnyusu sis jgnbringkn dulu..dukung menegak slma 15mnit..baru baringkn..

5y ago

Cuba sis cari minyak kelapa muda ikthiar sapu kat tlapak kaki dia start wktu maghrib..agak2 minyak tu tanggal dri kaki nya sapu lagi. Dulu adik sy wktu baby pun mcm ni..memang biru mukanya bila muntah kluar dri hidung n mulot..sbb nafas x sampai... Tapi arwah moyang saya bagi petua tu..alhamdulillah masalh tu mmg bekurang..