Ingin tahu

Boleh puasa tak kalau kandungan baru 5week.. ada apa2 resiko tak?

11 Balas

sya 5week jugak. 1st day puasa sampai naik pucat muka puasa. tpi alhamdulillah 2nd day okay puasa. tpi hari ke 3 ngn 4 ni xpuasa dah 😅 sebb makn ape je muntah. minum air pun sama. rasa letih n memng baring je 24jam. skrg sy try makn sikit2 tiap 2 jam.

tahun lepas masa saya tahu pregnant time 9hari sebelum habis puasa. time tu 5w , saya decide tak puasa sebab risaukan keadaan baby . sebab awal2 ni perkembangan dia sangat penting, segala zat dan vitamin sangat penting

Doctor tak recommend puasa sampai ke 12weeks sebab time ni baby perlu kan zat and moms kena makan bnda2 yg berkhasiat.. after 12weeks baru boleh puasa but selang2 la

Sama. Sy puasa juga. Lapar xd rasa sangat. Sy buat overnight oat plus susu n kurma. Da start mkn folic acid. InsyaAllah Allah jaga kandungan kita semua.

sme saya. x puasa 4 hri dh... rse bdan panas ,dan haus...sbb darah kite pam laju ke buah pinggang.. mule puasa dehidrasi..kencing sikit.. trus x pose ...

Saya 5weeks tp tak puasa, walaupun rasa diri kuat tapi fikirkan kandungan. Ibu perlu makan utk bagi nutrien yg cukup. Tinggal Puasa boleh ganti

Maaf ya nak tanya. Sy blm scan doctor lg lpas missed period n check positive. Sy ingat nk tunggu 8 minggu baru scan. Xpe ke? Or kena scan terus?

1y ago

boleh je mana² sis..mcm sy, 5w pegi scan dktor just ckp rahim menebal je..repeat scan 8w semalam dah nmpk heartbeat ☺️ pendapat sy, pegi scan terus pun takpa, apa² masalah InshaAllah boleh detect awal..sbb ada yg 5w dah nampak kantung..

boleh puasa.. tapi kena alert klau ada perubahan pd diri atau xlarat sangat nk teruskan, boleh berbuka..

sy pun 5weeks skg..sy puasa... suami benarkan puasa. Alhamdulillah bdn xde rasa sakit dan mmg xde alahan.

1y ago

terima kasih . saya puasa selang seli hihi

Saya pun baru 5 weeks. Tak puasa juga sebab risaukan baby yang perlukan nutrient cukup awal2 ni