Bole tak puasa ?

Saya nak tanya sekarang ni saya dah 33 minggu lagi 4 hari nk puasa , kalau kita puasa kan ada kesan apa2 tak dekat baby dlm kandungan ? Tambah sekarang ni hb saya low so bahaya tak erk kalau puasa ?#ingintahu #firstbaby

7 Balas

setiap yg mengandung wajib berpuasa melainkan ada masalah kesihatan yg disahkan oleh doktor atau yg boleh membahayakan baby dan ibu. hb low takde masalah nak puasa asalkan jaga makan. semasa puasa, pastikan gerakan baby cukup 10. kalau kurang dan rasa baby tak aktif, segera berbuka dan check dgn doktor. tahap kesihatan kita berlainan jadi diri sendiri je tahu mampu atau tak berpuasa. mcm saya pun tahun lepas start puasa masa 33w, alhamdulillah takde tinggal puasa. sahur kena pastikan yg berkhasiat dan lebihkan protein, susu kurma dan air masak

Masa preggy anak sulung dlu sy sempat puasa seminggu je lepas tu doc x bagi dah sbb ada severe preeclampsia. Preggy 2nd ni sangkut gdm on dc. Alhamdulillah doc ckp boleh cuba puasa dlu + buat bsp daily. Kalau ada masalah kesihatan yg boleh mmbahayakan ibu, baby atau kedua²nya xpe je kalau x puasa. Nt boleh ganti n byr fidyah. Just kena monitor gerakan baby ckup, health condition ibu ok & make sure sahur & berbuka on time dgn makanan bkhasiat. Jgn lupa cukupkan pengambilan air juga.😊 Selamat berpuasa ibu²❤️

kalau xda masalah kesihatan, inshaAllah boleh. Cuma bergantung pada kesihatan sis. Kalau rasa takut apa2 ada baby, lebih baik jgn lah. Sbb pernah baca ada juga risiko pada baby. Apapun cuba tanya doktor dlu. Sy pun HB low + darah tinggi, nurse x bg sgt takut ada apa2.

sy pun 33w. sblum nie dh try puasa boleh je. tp pastikan sahur makn berat2 ye. sentiasa awasi pergerakan baby. jgn buat kerja berat2. puasa dulu. tak larat bru berbuka. baby kurang gerak pun berbuka je. takpe.. nnti ganti balik dn bayar fidyah ye.

Memang wajib berpuasa tapi ada rukhsah utk perempuan yang mengandung.dah 33w tu kalau rasa tak boleh puasa,tak payah puasa.tak payah ikut & dgr cakap orang.setiap org lain2.kita je tahu diri sendiri larat ke tak.

kalau saya tanya awal awal dengan doktor boleh tak puasa , tapi doktor cakap saya ada talasmia darah kurang takboleh puasa takut saya pitam kalau saya puasa

Kalau tak yakin jangan ambil risiko sis. Lepas bersalin boleh ganti. Jgn pening2 👍🏻