Ibu demam boleh menyusu?

Boleh menyusu?

11 Balas

Boleh. X ada masalah pun. Cuma badan akan jd lebih penat la lepas menyusukan anak sbb badan sendiri pun x sihat. Kena banyak rest, minum air dan jaga mkn supaya x effect pengeluaran susu. Kalau nak mkn ubat, panadol pun dah cukup. Kalau nak mkn ubat selsema, menyusukan anak 2 jam sebelum mkn ubat atau 2 jam selepas mkn ubat. Ni farmasi yg nasihat masa sy kena covid dulu dan anak still bf. Kalau demam sbb covid, makes sure jaga sop. Pakai mask, basuh tgn kerap

boleh. kalau kena covid sekalipon kita boleh menyusu kan baby. xde mslh. just jaga sop. sekira ada batuk dan sesema. semasa nak susu kan baby cuci tangan. selepas menyusu kn baby boleh jaga jarak dgn baby awak

blh mummy. sy sndiri dmm hari tu, batuk slesema smua alhamdulillah baby sihat x berjangkit pun . truskan bf baby utk kuatkan antibody baby ye

Boleh. Tapi kalau disertakan selesema dan batuk sebaiknya makan ubat, jumpa doktor dan pastikan tangan selalu bersih. Kalau covid pun sama

Boleh je puan. Kalau kata pergi klinik jumpa doktor, kena tanya if ubat2 tu sesuai tak utk ibu menyusu / anak menyusu.

Boleh tp jaga kebersihan lebih sikit.. kalau ada ambil apa2 ubat jarakkan antara bg susu dgn pengambilan ubat

boleh