makanan baby umur 2 bulan?

boleh ke start bg baby umur 2 bulan try rasa² makan or jus? #ingintahu

20 Balas

salam.. bayi hnya boleh makan pada usia 6 bulan, bermula dgn bubur kosong yg cair.. kalau tk nk usus ank jd apa2 atau efek dikemudian hari beri mkn usia yg disaran kan oleh dokter n rujuk pada buku bb.. jgn disebbkan nk jaga hati org tua.. kita yg merana bila ank skit nti.. sudh psti kita nk yg terbaik utk ank kan? kita sbgai ibu ank adalah hak kita.. pd usia 0-6 bulan khas hnya susu bdn ibu.. in shaa Allah akan ckup.. menangis x smstinya lapar susu shja.. kdg2, ank blh jd kembung perut, pempers penuh dan sbginya.. syg2 kan ank sblm terjd apa2.. tempoh 9 bulan dlm kandungan bukan la tempoh yg singkat.. sakit beranak lg.. tempoh org tgu2 saat dpt ank.. rmai lg yg masih menunggu nk dpt zuriat.. so, fkir2 la.. assalamualaikum..

sis jgn terasa hati ya klau ada org komen kasar, actually bole je jwb2 baik2..bnd ni pon ilmu n kdg brtanya mna tau dpt tips lain dri ibu2..selain tu sis bole je search2 google atau article dlm ni..mcm mak sy, anak sy 4 bulan dia da stat bgi nestum..tapi sy bantah..sy cakap jgn..sbb perut bby tak sama..tkbole samakan dgn zaman kita masa kcik2..kalau kat kg..masa adik sy bru lahir..nenek sy siap bncuh tepung bgi adik sy mkn sbb dia asyik nngis..masatu adik dalam hari lagi..org dlu kan cakap nngis ni lapar..tpi tak smstinya pon...usus baby tak bole terima makanan bawah 6 bulan..tkut effect lain....sy pon kadang2 banyaj baca je..malas nak tanya org tua..sbb cara dorg kdg2 bole digunakan..kdg2 takut gak.. 😂

baby 2 bulan , tak boleh makan lagi sis . usus perut budak masih lembut . masih belum proses makanan , hanya susu je boleh . macam belon , hanya boleh di isi udara . kalau isi benda yang keras dan tajam buat belon jadi bocor dan pecah . macam tu la usus baby . masalah berak dan macam2 lagi . yang merasa sakit dan merana baby , bukan kita . sayang nyawa anak , jangan bagi ye .

Ikut saranan KK or paeditrician Pekakkan telinga kalau ada suara2 sumbang suruh bagi makan sebelum capai usia dan ciri2 dah boleh makan. Ada orang tua yang tahu dan ada yg tak tahu pasal bayi umur 6 bulan baru boleh makan. Kalau mengikut public health malaysia, no salt no sugar no msg untuk 1 tahun ke bawah. Cuma enhance rasa makanan dengan natural flavoring.

3y ago

ok baik..tq sis..😊

jgn dgr kata² org walaupon dy lebih tua ...sbb tu ank kita sis..mcm ank sy jgk dlu..konon nk bg rasa di bibir je ..sy terus ckp klu jd ap² kat budk ni nk tanggung ke..terus org tu balik..bkn kita nk biadap gn org tua tp kita pon sbgai org tua pd ank kita pon kne tau..lg² ank sy dlu ad sakit paru² xmatang...mmg 100% akn jaga tanpa org lain myentuhnya..

3y ago

lebih kurang mcm ni la situasi sy..sje tnye kt sini coz ramai ibu² dlm ni kn..tp kena kecam pulak..sape xsyg ank kn..btw tq sis...😊

dah cukup 6bulan nanti sis bagi bubur kosong ya. sbb sy pernah lalui bagi anak yg cereal. cereal tu bagi kita xda rasa tapi bagi bayi ada rasa. kalau dah terbiasa dia mau yg manis2 sja. jadi mulakan dgn tawar dulu dah terima baru kita bagi dia manis tanpa gula or garam.

3y ago

ok noted..tq sis

Masa checkup anak nurse tak terangkan ke?????? Baby 6 bulan bru boleh makan.. Itu pun bubur kosong tnpa garam atau perasa... Jgn la Tanya soalan yg mcm ni... Apa guna checkup anak tiap2 bulan?????

3y ago

sy harap pn norazira x give up lah bertanya apa yg tak tahu ye.. banyakkan belajar, dan tanya je.. fikir kan anak.. xperlu terasa kalau ada yg jawab kasar.. dlm ni pun banyak article yg boleh bantu puan.. jgn dengar sgt ckp org tua ni.. sbb kebanyakan yg dorang ajar sgt2 salah.. contoh nya bedung kena luruskan kaki anak, ketat2, sedangkan benda tu boleh buat hips anak dislocate.. kalau anak batuk kasi madu, sedangkan sesetengah anak bawah 1 tahun boleh menyebabkan alahan teruk kalau amek madu.. tu baru sikit contoh yg berbahaya puan.. jgn give up belajar ye..

🥺 Wahai mom to be sekalian, tolonglah byk membaca dari research article, pengalaman2 ibu, dan tanya nurse doc.....kan dah cakap baby bwh 6 bln tak bolehh bagi makanan apa2. Sy pun 1st time mom.

x boleh sis. baby hnya blh mkan lps umur 6 bulan . usia ni x blh bg krna usus msih lembut. ssh nk hadam. nt x psal kna bgkak usus n jgkitan kuman. jngn dgr cakp org tua2. dgrlah kata Doctr pakar y arif...

belum boleh bg lagi, kalau yg selalu bg awal sebelum 6 bulan tu, selalunya doktor paeds yang suggest kan..sebab ikut perkembangan baby, itupun masa baby dkt 5 bulan. 2 bulan terlalu awal.

3y ago

ye baik sis..trima kasih ye..😊