Semasa hamil byk kali scan.

Boleh ke scan byk kali disebabkan sy byk mslh msa hmil..skrg bru 3bln tp da 4x scan je risau mbhyakn janin...

5 Balas

Tak digalakkan sbb mesin tu guna sejenis gelombang yg dipanggil ultrasonic yg boleh mengganggu tumbesaran bayi especially yg masih kecik lagi. Tapi kalau atas saranan doktor ok kot sbb mereka tahu apa yg patut dilakukan, ikut keadaan jugak. Yg xde mslh tp buat byk kali tu itu yg bermasalah sbnrnya buat apa nk scan byk kali tanpa sebab itu je

2y ago

Kalau doktor yg sarankan xpe,untuk pastikan baby sehat tu. Semoga puan & baby sehat2 je nnt 🤲🤲🤲

Tak perlu risau kot 😅 saya sebulan scan sampai 4 kali sebab setiap minggu ada appointment sebab saya dikira high risk pregnancy. So masa saya 3 bulan tu saya dah scan lebih 8 kali 😅 alhamdulillah baby sihat je

2y ago

sy pun sma dsbbkan high risk pregnancy stiap bulan 2 kli doktor pakar scan.. nk buat pmantauan bby sihat n active

sy ada tgk dekat tiktok lupa lah doc apa nama tiktok dia.. Dia kata tak bahaya.

Scan kalau doktor suruh scan. Kalau doktor tak suruh, tak baik untuk scan banyak kali

2y ago

ye dokter la scan tp tula risau dh byk kli..ni smua sbb ad mslh..ksihatan..

semoga membantu. kalau was was boleh rujuk doc awak tau..