Makan Panadol

Boleh ke pregnant mom makan panadol? Ataupun lebih baik jumpa doktor klinik je. Saya baru pregnant 13 minggu.

155 Balas

nurse/ doc xde gtau ke kalau demam kena cepat2 minta rawatan. x boleh makan ubat sembarang, even panadol/ paracetamol. sebap ibu2 demam panas menyebabkan risiko baby akan cacat atau autisme.

Sis sme la apa yg sis rsa dgan saya rsa.. Ptg je seram sjuk bdan nya pnaskn. Tpi x dmm sgat.. Sy pn x brani mkn pnadol. Just blik kje mndi. Mse mndi tu rse haba pnas kluar dri bdan.

5y ago

Sy minggu lepas kena teruk.. Bru 6 minggu.. Asal ptg je badan seram sejuk tmbh lg dgn sakit kpla yg teramat sgt.. Bila x thn sy mkn je ubt paracetamol yg doktor bg..

Vicks is the best med. Im 7 and half months pregnant now. I've gone thru flu many times and I only apply Vicks. Besides that, coconut water is very helpful...

Boleh..seeloknya jgn amalkan..sy masa mula2 pregnnt selalu pening juga..sy amalkan makan air perahan limau nipis..pastu minum banyak air suam..alhamdulillah tu je cara sy..

PCM boleh, sya dh tnya doktor sbb sya dri awal hamil now dh msuk trimester ke2 slalu sakit kpla, if tak tahan sgt sya ambik PCM ,klau sikit2 tu just sapu myk angin

as long the doctor know about ur pregnancy,and prescribe a right dose for u. paracetamol is okay neither u can endure the sickness..get well soon💝

Kalau demam, btr c a do. Cos bila demam, heart rate kita akan naik n menyebabkan baby juga heart rate tinggi yg blh merbahayakan baby. So btr go check do a scN n ctg

5y ago

I baru jumpa doc terus.. actually dia ckp ubat batuk x bole makan yg sembarangan. tq😊

Panadol biasa / Paracetamol boleh mkn,sis.. jgn ambil actifast / yg lain².. ubat batuk xleh ambil sebarangan, sbb kita x tahu dose dia sesuai atau x utk pregnancy..

5y ago

baru lepas jmp doc.. dia pun ckp menda yg sama.. tq sis 💪

sya letak cool fever kat dahi dah 2 hari..takda pun kena tulis not allowed for pregnant ...drpd makan ubat lagi menakutkan..ntah takut baby jadi apa kang.

Boleh sis.. Paracetamol biasa boleh je. Sy awal2 preggy blh katakan selalu jgk mkn sbb alahan teruk sgt.. Skrg baby alhamdulillah sihat now 3 months 🤗