12 minggu teringin makan tapai

Boleh ke makan tapai sekarang tengah pregnant 12 minggu . Teringin sangat 😭

17 Balas

Pengalaman sy anak 1st dlu teringin nak mkn, tapi mak saya larang. Kadungan da 8bln mcm tu baru dpt merasa tapai. Skrang tgh pregy 2nd baby. Masa raya haritu, baru masuk week 6 teringin nak makan tapai, mak sy cakap rasa la sikit. sy makan 2 tapai yg dibungkus dlm daun tu. alhamdulillah tak da apa2 effect. sy tak suruh dan juga tak melarang. lain org lain tindakbalas badan😉

maaf sis..tak berani nak kata boleh. sebab tubuh badan individu tak sama. saya baru je semalam makan tapai. setelah sekian lama memendam rasa nak makan tapai.. Alhamdulillah,tak ada ape² masalah.. sis tanya lah doctor dulu ye..sbb doctor je yg tahu keadaan sis dan baby macam mana.

Tapai memang x boleh makan awak.. Dia tajam.. nak rasa sikit pown memang x boleh awak.. mak mertua sya penah cita ank kwn dia mkn tapai last2 gugur.. bukan nk takutkn awk sis.. tpi kita beringat

tapai rasanya mcm tak bole juga. takat nak rasa tuh takut juga. cer tanya org tua, sbb mak saya pun mmg tak bagi makan. tapi kalau teringin sgt ni yg confuse juga, takut badan tak sesuai ke.

tahan je la sis. saya sebelom pregnant teringin nak minum tebu, xjumpa2 kedai jual air tebu. tibe2 pregnant, terpaksa la tahan je. nnt da 8 bulan baru boleh minum tebu cair 😅

Tapai tak boleh makan awk sbb tapai melalui proses fermentation dan terkandungnya alkohol. Sy pn dari awal preg nak makan tapai tp tahan je ni sampai akhir 😎

Elakkan tapai..saya dulu pernah makan tapai masa awal kehamilan,lepas tuu gugur😪 better jangan makan langsung tapai ketika hamil..tahan dulu sis demi baby..

Awal kehamilan tak di galakkan, macam saya kalau tajam sikit tak boleh makan, sbb boleh bleeding. Even tembikai pun saya tak boleh makan/minum.

tapai mmang x brp elok dik sbb diperam.. sy dari awal mengandung sampai habis pantang pun suami..mak ayah x bg lg mkn sbb x brp elok..

saya ngandug yg lepas ..tp xde denyut jantug...sy mkn tapai lepastu terus turun ketul2darah..panas ye tapai tu ..bhya....jgn mkn ..