5 minggu 4 hari

Boleh ke ibu hamil trimester pertama berpuasa penuh sepanjang hari ? Sebab ada kawan kata boleh menyebabkan janin mengecut dalam rahim.. tapi waktu sahur sy mmg akan pastikan makan kurma dan air rendaman kurma untuk kekal bertenaga sepanjang hari.. dan tak skip waktu makan sahur.. #puasa #trimesterpertama #ingintahu #bantusharing

2 Balas

ikut pada badan masing2..klu sis rasa ok masa puasa InsyaAllah ok..ada org gigil satu bdn..ada yg muntah..klu sis ad muntah2 masa awal trimester ni boleh berbuka..tp try la puasa dulu..agak2 xtahan atau rasa nk pitam sis berbuka la..tp ni pandangan sy je..sis try tnya doctor utk kepastian ye..

2y ago

Alhamdulilah sis.. sy takda mual atau pitam, cuma letih biasa laaa... kdg lpas solat mesti tertidur . tp Alhamdulilah so far bertenaga.. cuma lpas berbuka n makan terus muntah... sbb sy selalunya alahan muntah² waktu petang ke malam..

mak saya cerita dulu dia takde alahan sepanjang trimester pertama dan boleh puasa penuh. alhamdulillah keluar lah adik saya yang sihat belaka dah besar panjang dah dia 😁

2y ago

yup betul sgt tu. wajib puasa kecuali mmg tak mampu sbb uzur atau kesihatan tak baik. bestnye 1st trimester kurang alahan. saya dulu teruk sgt 😂 nasib baik dah lepas so boleh puasa skrg. amiinn InshaAllah moga dipermudahkan urusan kita semua 🥰