Bersama ketika hamil

Boleh kah bersama ketika hamil 4 minggu lebih? #ingintahu #firstbaby

17 Balas

bergantung pada individu jugak sis. yang penting, jika ada bleeding lepas bersama terus refer doc dan dptkan nasihat doc sama ada boleh bersama suami lg atau tidak buat masa tu. sy pulak Alhamdulillah setakat ni memang kerap bersama dgn suami sejak trimester 1 dan tidak ada ape2 masalah bleeding.

2y ago

ya betul tu... bergantung pada individu jga... saya pun bersama suami jga tp tidak selalu... 1 mggu ada la dlm 2x bgtu... lg pun mood saya utk bersama suami sejak pregnant ni berkurang/tak bernafsu... syukur la... suami pun memahami dgn keadaan saya skrg ni ☺

Saya bleeding sehari selepas bersama suami masa 13 weeks setelah tak bersama sebelum tu sebab ada sejarah keguguran… Seriau dah nak bersama lg… Tunggu dah masuk 3rd trimester baru bersama semula. Nasib suami pun jenis faham. Dia pun takut dah serik… 😅

haha.. i did that too.. boleh je takde masalah.. tp jgn ganas2 yea awak.. kene SLOW.. sbb baby tak kuat lagi.. mse 1st trimester i did it and ad spottng evrytime lps bersame tp one time spottng jee.. doc kate normal tp kalo ad spottng elok check teros klinik..

Saya rasa kalau nak cuba, buat lepas trimester pertama. Saya bersama suami masa minggu 6, berdarah sampai minggu 9. Dalam masa ni, kena makan duphaston untuk kuatkan rahim. So kalau tak pasti okay ke tak, cuba lepas trimester pertama.

ikot jgak sebenarnya...setegh org x boleh setegh boleh..cma jgn terlalu kerap or kuat² sbb mngkin blh membahayakan baby..if lpas bsama adaa spotting kuar darah should refer dokter cepat² ok..☺️

sy pernah bersama masa 36 minggu 3 hari, terus ketuban pecah .. keesokan harinya tu mlm, dh rasa contraction sakit sngt, so lahir lah bby awal . x tahu jugak sbb apa, adakah sbb sy bersama, atau mmng bby nak keluar . .

Klu tanya doc….jawapannya x di galakkan….masih awal………sebab benda x pasti…baik elak kan…..tpi klu sanggup tanggung risiko …silakan…..

masa sy 4 mnggu hingga minggu ke 7 sy xbrni nk bersama. sbb perut sy sensitif. minggu ke 8 smpai ke 10 bru sy bersama suami tu pun jika dia minta.

Saya bleeding masa 7 week lepas satu hari bersama, besoknya terus gi klinik doktor suruh stop dulu bersama and dia bagi duphaston.

Sy hari² bersama, suami plak yg risau... Alhamdulillah syukur takde ape lg..semoga dipermudahkan segala urusan kita smua