bersalin anak first .

boleh ibu2 share pengalaman bersalin ? saya takut rasa bila nk bersalin . sbb org ckp anak first ni sakit sikit . Harap boleh share la pengalaman ibu2 kat luar sana .

7 Balas

rezeki saya dapat rasa ketiga2 tanda2 nak bersalin. bermula dgn contraction, turun darah dan pecah air ketuban. benda paling penting sekali yg saya belajar adalah teknik pernafasan masa tgh contraction. lebihkan focus pada pernafasan daripada fikir pasal sakit contraction tu. masa bukaan dah 2cm, saya ajak husband and mak pergi jalan mall. sambil jalan sambil bernafas dgn betul. tarik nafas ikut hidung dan hembus ikut mulut. mmg sgt membantu. tgh baring ke tgh duduk ke mmg gitu je cara saya bernafas. tapi itu sebelum pecah air ketuban. lepas pecah air masa tu mmg sakit yg tahap maksimum dah bagi saya. rezeki saya lagi bersalin satu jam selepas pecah air, doc predicted saya akan bersalin keesokan hari(lepas 8jam). sebab masa pecah air doc check bukaan baru 3cm. alhamdulillah selamat deliver baby boy at 37weeks, without epidural, tapi dapat gas entonox tu hujung2 masa dlm labour room. MAJOR TIPS : masa dlm LR cuba sedaya upaya utk ikut nasihat doc. mmg mcm impossible tapi insyaAllah awak boleh! dia kata push then push. dia kata stop push then stop. and bila nak push, push di perut ye bukan kat tekak. mcm kita nak membuang. hehehe. ANDDDDD jangan terangkat punggung ye. semoga dipermudahkan utk awakkk. insyaAllah!!

Alhamdulillah saya bersalin anak 1st mudah sangat dari anak 2nd... Pukul 3am bangun perut rasa memulas n buang air besar, then lepas tu perasan ada keluar lendir campur darah, saya tak terus ke hospital sebab belum rasa sangat contraction.. Saya kemas2 dulu apa yg patut n mandi.. Bila dah kerap sangat sakit n makin kuat baru gerak husband nak ke hospital, sampai jew hospital dah 5cm time tu dah subuh n nurse buat ctg lepas je buat ctg ketuban pecah, pukul 8am bukaan dah 10cm terus tolak lr 3kali push keluarlah puteri sulung saya tepat jam 9am.. Setiap kelahiran xsama pengalaman, anak 1st cepat contractions pun xlama.. Anak 2nd lama jugak nak tahan sakit sampai bersalin, yg 3rd nie xtahu lah pengalaman mcm mana pulak..

sy pon ank first. ank dah 5 bulan. awal2 takut jugak sbb firsttime kan, ckup 37weeks 7pagi warded sbb turun lendir darah bukaan 3cm. lepastu cek pukul 2ptg bukaan 4cm. lepastu rasa sakit contraction dh mula rasa tapi tak la sakit sangat mungkin sbb dh biasa period pain sblom ni kan. pukul 4.30ptg bukaan dh 9cm terus ke lr dan pukul 5.16ptg bersalin baby😌 bagi saya kena byk bertenang tak pyh pikir sakit sngat. semoga urusan awk dipermudah🤗

Mcm sye first ank ... Mmg saket .. Pkol 6 subuh turun air ... Pkol 6 subuh esok bwu bsalin .. Tp yg no 2 induce ... Alhmdllh mudah je xsket lma pn ... Tp xsma sis. .. Laen org laen rse ... Adek sye ank first sng je .. Nk trberak .. Tp xkua ap2 .. G hosptl tawu2 dh bpe cm dh .. Tros msok LB ... Tros besalin ... Insyallh sye pn tgh tgu harii .. Ank no 3 .. . Kita berdoa je dipermudahkn persalinnan kta nantyy ... Amin ...

Memangla sakit. Bezanya tempoh untuk menahan sakit tu panjang atau pendek sebelum bukaan 10cm. Kalau cuma sekejap, maksudnya dipermudahkan. Ada yang menahan sakit kontraksi berjam2 tapi bukaan cuma sedikit.

Alhamdulillah pengalaman saya anak sulung 1/6/2020 boleh kata hampir tak sakit. Pada saya, tak la sesakit yg saya bayangkan

Saya baru ada sorang anak. Tapi rasa nya anak ke berapa tetap sakit. Cuma bezanya lama ke tak sakit tu