Ruam merah

Bole tau sesiapa ada experience anak ruam merah kat pipi macam gini? Korang bagi ubat apa untuk elok balik?

Ruam merah
10 Balas

Anak saya ada ruam tu sejak lahir. Lps dia kluar wad, means start dari minggu ke2, saya akan lapkan ruamnya dgn air garam suam. N bia je air garam tu kering sdri dimukanya. Alhamdulillah, umur baby saya da 3mggu, ruamnya da smakin berkurangan dan hampir hilang. Saya tak brani nak sapu apa2 krim sebab kulit baby masih lembut.

Macam ruam susu. Macam saya, setiap kali habis menyusu saya akan lap area mulut dan pipi dengan air dan sapu ubat yang doktor beri. So awak boleh jumpa doktor untuk masalah ruam anak tu. Saya sendiri kurang yakin kalau orang yang suggestkan cream untuk anak unless doktor sendiri yang prescribed. Hehe

1y ago

Most welcome. Apa yang doktor cakap tu pun betul. Faktor cuaca dan persekitaran pun main kan peranan. Awak kena pastikan persekitaran baby sentiasa bersih. Kalau nampak baby berpeluh boleh lapkan peluh tu, tukar baju, bukak kipas/aircond. Memang akan ambil masa untuk hilang. InshaAllah takde apa tu 🌹

Sy pg salam hospital dia bagi sy ezzera cream , anak sy mmg ada ruam bila panas peluh terus naik Alhamdulillah sy pakai mmg okay sangat2 , bila naik ruam terus pakai lepas tu surut ,untuk anak sy memang okay , dekat watson atau famasi ada jual tp lebih baik jumpa doc dlu

krim snowhite rm35 blh beli kat tiktokshop saya pun guna . kalau bajet lebih blh guna cream youbaby pun ok gak (yg ni serba guna untuk ruam blh , selsema kahak pun blh guna) berkesan saya guna jgk

saya dlu baby ade juga ruam ruam ni.. alhamdullilah ❤️🌹 saya sapukan snow white... hilang ruam dia... lepas mandikan baby je.. sapuan halus ke tempat ruam...

1y ago

sy guna yg ni juga. berkesan

Saya guna cream mustela. Alhamdulillah mmg berhasil, hari kedua sapu ruam dah hilang 👍🏻

Saya guna AOW therapy . Kena carik betul2 banyak yang fake.

anak saya pon terok sis..saya pakai kan cream sudocream

sy pakai minyak tropika baby oil.

sudoku cream sis,,