Darah istihadah

Bila boleh confirm darah istihadah habis ye? Kalau dh berhenti sekejap, pastu darah keluar lagi dalam beberapa hari, tu kira darah haid ke?

1 Balas

maksud sis darag nifas ke? ikut fahaman saya, jangka masa darah nifas dah kering tu perlu lebih 15hari. kalau darah dtg balik kurang dari tu, tu masih kira nifas. kalau darah dtg balik lebih pd tu, tu adalah haid. tapi kena jaga tempoh 60hari had nifas tu. saya dulu on off jugak darah keluar masa pantang, kering tak lebih dari 15 hari pun. paling lama 12 hari je. tapi masa kering 12hari tu, saya dah lebih 60 hari lepas bersalin dah. kiranya masa tu saya perlu solat dah walaupun masih keluar darah nifas sbb dah lebih 60hari lepas bersalin (yg ni baru darah istihadah sbb dah lebih tempoh yg sepatutnya). selepas kering yg itu, baru jarak next darah keluar lebih dari 15 hari, yg ni baru kira period. kalau salah tolong betulkan ye

2mo ago

dah hari ke 61. maksudnya memang darah istihadah la eh? jd kalau nak tau darah istihadah tu betul betul stop, kena tggu 15 hari jugak sebelum period seterusnya ke baru darah sterusnya tu declare sebagai darah haid?